navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hollywood

Scenaristi i studiji nisu postigli dogovor, štrajk u kojem učestvuju deseci hiljada ljudi, nastavlja se

Organizacija američkih filmskih i televizijskih scenarista (WGA) i glavni predstavnici studija sastali su se u petak treći dan ove sedmice, dok okupljene gomile filmskih i televizijskih scenarista protestuju u znak solidarnosti i nade da će strane postići dogovor o okončanju epskog štrajka u kojem učestvuju deseci hiljada ljudi.

Objavljeno: 23.09.2023. u 10:44
get url
text

Dogovora i dalje nema. U petak uvečer direktori kompanija u zabavnoj industriji, pregovarači studija i članovi pregovaračkog odbora WGA završili su još jedan maratonski dan pregovora, rekli su Los Angeles Timesu brojne osobe bliske pregovorima.

Postignut je napredak u uklanjanju nekih prijepora između WGA i Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji predstavlja glavne holivudske studije u pregovorima.

Nije jasno kada bi se dvije strane mogle vratiti za pregovarački sto u sjedištu AMPTP-a u Sherman Oaksu u Kaliforniji.

Dvije su strane pregovarale o novom ugovoru kojim bi se okončao štrajk pisaca koji traje više od 140 dana.

 VEZANI TEKST - Holivudski glumci spremni da stupe u štrajk, prvi put u 83 godine

Unatoč napretku, pisci i studiji još nisu postigli kompromis o barem jednom ili dva ključna pitanja na pregovorima u petak.

Tokom dana, razgovori su bili usredotočeni na minimalni broj scenarista i objavljivanje podataka o streamingu u svrhu uspostave sistema plaćanja na temelju gledanosti.

Strane su počele pregovarati u srijedu prvi put od kraja augusta.

U znak spremnosti studija da okončaju obustavu rada, sastancima su se pridružili čelnici četiri diva filmske industrije: Bob Iger iz Walt Disney Co.,

David Zaslav iz Warner Bros. Discoveryja, Ted Sarandos iz Netflixa i Donna Langley iz NBC Universala.

Scenaristi širom Los Angelesa protestovali su u blizini sjedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Hollywoodu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci organizirani pod SAG-AFTRA-om također su stupili u štrajk sredinom jula, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao "vruće radno ljeto".