navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Forbesova lista

Sa 73,6 milijardi dolara: Ovo je najbogatija žena na svijetu

Najbogatija žena svijeta je vlasnica L'Oreala Francoise Bettencourt Meyers sa 73,6 milijardi dolara.

Objavljeno: 09.04.2021. u 07:51
get url
text

Ona se na Forbesovoj ljestvici najbogatijih našla na 12. mjestu.

Francoise je posao naslijedila od majke Lilliane Bettencourt koja je titulu najbogatije žene svijeta nosila do 2017. godine, kad je preminula u 94. godini.

Porodični holding Thetys, kojim predsjeda Francoise, većinski je dioničar L'Oreala.

Francoise je kćerka francuskog političara Andrea Bettencourta za kojeg se njena majka Lilliane udala 1950. godine.

Francoise svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti pa se zna tek da je od 1984. godine u braku s Jeanom-Pierrom Meyersom te da je veoma religiozna. Ima dva sina, Jeana i Nicolasa.
S majkom je često imala nesuglasica, a eskaliralo je zbog francuskog umjetnika François-Marieja Baniera.

On i Lilliane su se zbližili, a tad vremešna bogatašica mu je dala poklone u vrijednosti od čak 1,3 milijarde dolara. Među tim poklonima bile su premije njena dva životna osiguranja, 11 umjetničkih djela među kojima su bile slike Picassa, Matissea, Mondriana, Delaunaya i Legera, fotografija nadrealista Mana Raya i gotovina.

Francoise je zatim tužila Baniera optužujući ga za iskorištavanje psihičke i fizičke slabosti njene majke kako bi se domogao njenog bogatstva. Slučaj je završio na sudu, no sve je zapelo kad se Lilliane odbila podvrgnuti psihijatrijskom vještačenju.

U međuvremenu su procurile snimke koje je napravio Lillianin batler Pascal Bonnefoy. On se bojao da njegova poslodavka boluje od Alzheimera te da će je neki zbog toga iskoristiti. Snimke je predao policiji, a na njima se moglo čuti da je Lilliane imenovala Baniera svojim jedinim nasljednikom.

Jedino što ne bi naslijedio su dionice L'Oreala, koje su već ranije bile prebačene na njenu kćerku i dva unuka.

Potom je uslijedio novi obrat. Majka i kćerka su se pomirile, povučene su sve tužbe, Banier je postao prošlost, a izbačen je i iz oporuke. Pomirenje nije dugo trajalo jer su se već sljedećeg ljeta Lilliane i Francoise ponovo posvađale nakon što je starija izjavila da je psihijatrijska pomoć potrebna mlađoj. Od 2014. zbog Lillianeinog narušenog zdravlja kontrola nad kompanijom sudski je povjerena njenoj kćerki, dok se o Lillianeinom zdravlju brinuo njen unuk Jean.