navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lider Nirvane

Početna cijena akustične gitare Kurta Cobaina je milion dolara

Gitara Kurta Cobaina, koju je svirao na koncertu iz serije "MTV Unplugged", samo pet mjeseci prije smrti, bit će ponuđena u junu na aukciji po početnoj cijeni od milion dolara.

Objavljeno: 13.05.2020. u 08:42
get url
text

Kako piše CNN, gitara dolazi "u paketu" s kutijom u čijem je pretincu i kožna vrećica u kojoj je lider Nirvane navodno držao heroin o kojem je bio ovisan zadnjih godina života.

Nirvana je snimila akustični koncert za potrebe MTV-ja u decembru 1993. Godine.

- Gitara ima mjesto u historiji kao instrument koji je svirao jedan od najutjecajnijih rock muzičara na jednom od najboljih i najpamtljivijih nastupa uživo - kazao je direktor aukcijske kuće Darren Julien.

Album "MTV Unplugged in New York", na kojemu je najpopularnija izvedba bila Nirvanina obrada Bowiejeve "The Man Who Sold the World", objavljen je nakon Cobainove smrti.

Dospio je na prvo mjesto američke top liste i osvojio Grammy.

Svjetski rekord za gitaru na aukciji postavljen je u junu prošle godine kada je crni Fender Stratocaster Davida Gilmoura iz Pink Floyda prodan za 3,9 miliona dolara.

Kurt Cobain rođen 20. februara 1967, a preminuo je 1994. sa samo 27 godina čime se pridružio nesretnom "klubu 27", nizu muzičara koji su svijet napustili upravo u toj dobi.
Sa 27 godina preminuli su i Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Amy Winehouse i brojni drugi slavni muzičari.