navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vremešna Mary Berry

Miljenica kraljevske porodice: Poznata kuharica dobila titulu dame i orden Reda britanskog carstva

Autorica najčitanijih britanskih kuharica i sutkinja popularnog BBC-jevog showa "Dobar, bolji, najbolji britanski slastičar", Mary Berry (86), dobila je najveće moguće priznanje.

Objavljeno: 21.10.2021. u 21:15
get url
text

Princ Charles dodijelio joj je u dvorcu Windsor titulu i orden "Dame Zapovjednice Reda Britanskog Carstva" (DBE) zbog nemjerljivog doprinosa na području kulture stola i kulinarstva te humanitarnog rada.

Premda su čajanke, vrtne zabave i porodična okupljanja u Engleskoj nezamisliva bez njenih slanih i slatkih recepata, primiti orden iz ruku budućeg kralja velika je čast, pa je vremešna i stroga sutkinja kulinarskih emisija umalo pustila pokoju suzu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

- Oduševljena sam! Ne mogu vam opisati koliko je uzbudljivo bilo. Stalno sam razmišljala kako ću detaljno razgledati orden kad se vratim kući - kazala je u videu objavljenom na stranici Clarence Housea, službenoj rezidenciji princa Charlesa i njegove supruge Camille, vojvotkinja Cornwalla.

Taj detalj otkriva da je i on njen fan, a voli je i njegov unuk, princ Louis (3), mlađi sin princa Williama i njegove supruge Catherine, vojvotkinja od Cambridgea.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucy Young (and Mary Berry) (@lucyyoungthecook)

Naime, Kate je u svom domu u Kensingtonskoj palati gotovo cijelu policu ispunila njenim kuharicama. Nalazi se otprilike na visini koju može dohvatiti mali Louis.

- Znate li koju je riječ prvu izgovorio? Rekao je: "Mary" - otkrila je Kate 2019. i dodala da je Louis, kojem je tada bilo 19 mjeseci, bio toliko upoznat s Mary Berry da bi je definitivno prepoznao da je ugleda uživo.