navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
96. dodjela u nedjelju

Matematička predviđanja otkrivaju ko će ove godine osvojiti Oscara

U nedjelju 10. marta održat će se 96. dodjela Oscara.

Objavljeno: 09.03.2024. u 08:25
get url
text

Listu s najviše nominacija predvodi "Oppenheimer", kojem se predviđaju sigurne pobjede u nizu kategorija.

Predviđanje dobitnika Oscara pomoću matematike možda zvuči kao egzaktna metoda, međutim u svijetu filma malo je toga podložno čistoj nauci, a puno više umjetničkom dojmu i aktualnoj politici koja vlada Akademijom.

Ipak, upravo ona daje najjasniju sliku toga kako trenutno kotiraju pojedini kandidati u svojim kategorijama.

Ovakvim predviđanja već se 13 godina bavi Ben Zaumer, filmofil koji se usko specijalizirao u kompleksnim matematičkim izračunima šansi za osvajanjem Oscara nominiranih kandidata, a isto je učinio i uoči nedjeljne dodjele.

 Najbolji film: "Oppenheimer" 

Autor knjige "Oscarmetrics: The Math Behind the Biggest Night in Hollywood" tako je došao do računice prema kojoj će film "Oppenheimer", nominiran u čak 13 kategorija, gotovo sigurno biti okićen titulom najboljeg dugometražnog filma.

Historijska drama smještena u doba Drugog svjetskog rata i izrade atomske bombe, koja ga je na kraju i okončala, duboko je impresionirala publiku i kritičare te se može pohvaliti s čak 78 posto šanse za pobjedu.

Iako je obarao sve rekorde gledanosti te ostvario osjetan utjecaj na brojne sfere u društvu, film "Barbie" nije prepoznat u Akademiji te je propustila nominirati Margot Robbie u kategoriji najbolje glumice, a Greta Gerwig izostavljena je s liste kandidata za najbolju rediteljicu.

 

Oppenheimer - 78,4 posto
Poor Things - 4,6 posto
Killers of the Flower Moon - 3,9 posto
Anatomy of a Fall - 3,4 posto
The Holdovers - 3,2 posto
Barbie - 1,6 posto
The Zone of Interest - 1,6 posto
American Fiction - 1,4 posto
Maestro - 1,0 posto
Past Lives - 0,9 posto

Najbolji reditelj: Christopher Nolan

Upravo je izostanak Grete Gerwig s ove liste izazvao najviše polemika u javnosti i zvijezda filma koje su oštro osudile Akademiju zbog tog "propusta".

- Uistinu je razočaravajuće da one nisu nominirane. Greta je napravila sve što jedan reditelj treba napraviti da zasluži takvo priznanje. Stvorila je taj svijet, uzevši nešto što nije imalo inherentnu vrijednost za većinu ljudi i na kraju je od toga stvorila globalni fenomen. Razočaravajuće je ne vidjeti je na ovom popisu - rekla je ogorčena America Ferrera u intervjuu za Variety povodom nominacije za ulogu Glorije u hit filmu, a Ryan Gosling bio je još oštriji:

- Nema Kena bez Barbie, kao što nema ni filma o Barbie bez Grete Gerwig i Margot Robbie, dviju osoba koje su najzaslužnije za ovaj globalno proslavljeni film koji stvara povijest. Reći da sam razočaran time što nisu nominirane u svojim kategorijama bilo bi preblago.
Pobjedu će, prema svemu sudeći, odnijeti Christopher Nolan koji je "uništio" konkurenciju svojim remek-djelom.

 

Christopher Nolan, Oppenheimer - 70,1 posto
Justine Triet, Anatomy of a Fall - 8,5 posto
Yorgos Lanthimos, Poor Things - 8,0 posto
Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon - 7,3 posto
Jonathan Glazer, The Zone of Interest - 6,0 posto

Najbolji glumac: Cillian Murphy

Ni u kategoriji najboljeg glumca nema previše iznenađenja jer je na samom vrhu očekivano Cillian Murphy za maestralnu izvedbu u "Oppenheimeru". Slijedi Pauk Giamatti iz "The Holdoversa" te Bradley Cooper, nominiran za ulogu kompozitora Leonarda Bernsteina u filmu "Maestro", koji je ujedno režirao.

Cillian Murphy, Oppenheimer - 76,9 posto
Paul Giamatti, The Holdovers - 11,6 posto
Bradley Cooper, Maestro - 4,7 posto
Jeffrey Wright, American Fiction - 4,0 posto
Colman Domingo, Rustin - 2,4 posto

Najbolja glumica: Lily Gladstone

Za razliku od izbora za najboljeg glavnog glumca, utrka za zlatni kipić u kategoriji najbolje ženske glumice znatno je neizvjesnija - u tijesnoj borbi su Lily Gladstone i Emma Stone. Gotovo nepoznata glumica ostvarila je vrhunac karijere ulogom Indijanke Mollie Kyle u filmu Martina Scorsesea "Ubice cvjetnog mjeseca" dok je Stone briljirala u drami "Uboga stvorenja" u ulozi Belle Baxter.

 

Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon - 43,3 posto
Emma Stone, Poor Things - 42,0 posto
Sandra Hüller, Anatomy of a Fall - 5,7 posto
Carey Mulligan, Maestro - 5,5 posto
Annette Bening, Nyad - 3,4 posto

Kada je riječ o drugim kategorijama, prema matematičkim izračunima, "Oppenheimer" će slaviti i u kategoriji za najbolji zvuk, najbolji adaptirani scenarij, montažu i fotografiju, Oscara u kategoriji za najbolju šminku i frizuru dobit će "Poor Things", a za najbolju kostimografiju i pjesmu film "Barbie" trebao bi osvojiti dva zlatna kipića.