navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Doprinos filmu

Kraljica Elizabeta odlikovala Daniela Craiga koji je utjelovio Jamesa Bonda

Kraljica Elizabeta odlikovala je Daniela Craiga, glumca koji je utjelovio Jamesa Bonda u znak priznanja za njegov izvanderan doprinos filmu.

Objavljeno: 01.01.2022. u 16:00
get url
text

Craig odlikovan je Redom sv. Mihovila i sv. Jurja (CMG). Glumac je nakon pet filmova u kojima glumi slavnog britanskog špijuna, s nedavno izašlim "No Time to Die" napustio ulogu Jamesa Bonda, prenosi Daily Mail

Čelnici javnog zdravstva Engleske, Škotske i Walesa - Chris Whitty, Gregor Smith i Frank Atherton - proglašeni su vitezima, a počasti su dobili i oni koji su učestvovali u proizvodnji vakcina.

Najdugovječniji laburistički premijer Tony Blair kazao je da je „nevjerovatna čast“ što je postao nositelj Ordena podvezice, najstarije i najviše viteške počasti koje kraljica daje bez savjetovanja vlade.

Biciklist Jason Kenny, dobitnik sedme zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, također je postao vitez. Njegova supruga Laura Kenny, najuspješnija britanska olimpijka, prva koja je osvojila zlato na tri uzastopne olimpijade, proglašena je damom.

Ukupno je počasti dobilo 78 olimpijaca i paraolimpijaca.

Počasti je primio i autor pjesama Bernie Taupin, najpoznatiji po saradnji s Eltonom Johnom, uključujući verziju pjesme Candle in the Wind, koju je John pjevao na sahrani princeze Dijane.

Novogodišnje počasti potječu od vladavine kraljice Viktorije u 19. stoljeću, a njima se prepoznaju ne samo slavne osobe nego i oni koji su doprinijeli državi.