navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Postigli dogovor

Kraj štrajka glumaca u Hollywoodu, tim povodom oglasio se i Čombe: Povratak na posao

Ulagači, producenti, dioničari filmskih studija, ali i gledatelji, mogu odahnuti.

Objavljeno: 09.11.2023. u 19:08
get url
text

Hollywood se od četvrtka, 9. novembra, u ponoć vraća na posao.

Zadovoljno može biti i više od 160.000 ljudi koji rade u industriji zabave i članovi su sindikata SAG-AFTRA.

Štrajk koji je zaustavio moćni showbiz stroj i trajao je 118 dana je gotov.

 VEZANI TEKST - Holivudski glumci pridružili se scenaristima u historijskom štrajku

Sindikati su uspjeli postići dogovor s velikim studijima okupljenim u organizaciji Alliance of Motion Picture and TV Producers (AMPTP).

Odbor za pregovaranje SAG-AFTRA u u srijedu je obavijestio da su se složili oko svih pitanja i potpisali "privremeni ugovor", a iako će detalje tek objaviti, sindikalni predstavnici očito su jako zadovoljni.

Trogodišnji ugovor, čija vrijednost iznosi više od milijardu dolara, uključuje povećanje minimalne plaće i nove dodatke na honorare koje će plaćati streaming servisi.

Dogovor također predviđa zaštitu od nedozvoljenog korištenja fotografija generiranih umjetnom inteligencijom, područjem koje je zabrinulo izvođače jer se boje da će ih zamijeniti "digitalni dvojnici".

- Postigli smo ugovor koji će članovima SAG-AFTRA iz svake kategorije omogućiti izgradnju održivih karijera. Hiljade i hiljade izvođača sada i u budućnosti imat će koristi od ovog dogovora - rekao je sindikat u poruci svojim članovima.

Predsjednica sindikata Fran Drescher je na Instagram napisala:

- Uspjeli smo! Dogovor od milion dolara!

Ovim povodom na Instagramu se oglasio i bosanskohercegovački glumac Miraj Grbić, poznatiji kao Čombe u popularnoj seriji "Lud, zbunjen, normalan" koji već duže vrijeme živi i radi u Los Angelesu. 

- Štrajk je gotov - navedeno je na fotografiji s logom Udruženja glumaca i televizijskih umjetnika (Sag-Aftra), a ispod nje glumac je napisao: "Povratak na posao!"

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miraj Grbic (@mirajgrbic)