navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zlatni pir

Hitmejker Nazif Gljiva o braku: Sada je moja Penelopa, a ja njen Odisej

Nazif Gljiva jedna je od najzanimljivijih i najživopisnijih ličnosti domaće, ali i regionalne estrade. Mnoge kolege ga s razlogom zovu doktorom estradnih nauka.

Objavljeno: 25.08.2020. u 11:53
get url
text

Nazifova estradna karijera traje više od četiri decenije, a tokom tog plodonosnog perioda je sarađivao sa Halidom Bešlićem, Šerifom Konjevićem, Miletom Kitićem... Neostvarena želja mu je da napiše pjesmu za pokojnog Tomu Zdravkovića.

Harizmatični estradnjak nedavno je proslavio zlatni pir - 50 godina braka sa suprugom Sadetom.

- Naša životna priča je nešto kao što su imali Odisej i Penelopa. Penelopa je čekala na Odiseja 20 godina da se vrati iz životnih avantura. Mene je Sada čekala 50 godina. Iako zajedno živimo pola vijeka, stalno sam bio na turnejama, putovanjima, tako da smo zajedno možda bili 10 godina. Ipak, naša ljubav je velika i ona je bila jača od svih problema. Šta je sa mnom sve izdržala, treba joj dati Zlatnog ljiljana i sva ostala odlikovanja – kaže na početku razgovora za Faktor Nazif Gljiva.

Iako su ga mediji često dovodili u vezu sa brojnim atraktivnim ženama, posebno pjevačicama, Nazif ističe da je Sada bila i ostala njegova jedina ljubav.

- Upoznali smo se kada smo bili tinejdžeri, a vjenčali smo se kada je ona imala 17 i po, a ja 21 godinu. Da bi se vjenčali ona je morala dobiti potvrdu od roditelja. Bili smo komšije i družio sam se sa njenom braćom. Sve ostalo je za neki film i to u nastavcima. Imamo sinove Damira i Emira, te unuke Armana i Melisu. Melisa je nastavila porodičnu tradiciju i sigurno da će se baviti muzikom. Naravno da je Sada imala razloga da bude ljubomorna. Ja sam bio pravi laf i kada se tome dodaju naslovi žute štampe, nije joj bilo nimalo lako. Pored žena estradnjaka, najteže je pripadnicama ljepšeg spola čiji su muževi trgovački putnici i piloti na dalekim letovima - nastavlja Nazif.

Kako kaže, svoj život teško može da zamisli bez estrade, kafana, kasina...

- Volim društvo i to nije nikakva tajna. Kada je Nazif imao para, imala je cijela kafana, ali i sve komšije. Ja sam bukvalno bacao pare. Poznat sam kao galatna osoba koja je sve redom čašćavala. Hiljade noći smo proveli u kafani, a nekada nismo izlazili danima. Ipak, mislim da sam najveći ceh za jednu noć platio u ekskluzivnom objektu Euruidici koji je iznosio 35.000 njemačkih maraka. Znate koliko je to para bilo u to vrijeme. Nikada nisam žalio i često sam trošio više nego što sam imao. Najveća greška mi je što nisam barem 10 % ulagao u nekretnine i sada bih imao barem jednu zgradu. Možda bih bio i neki tajkun. Ko zna zašto je to dobro, možda ne bih od problema ni dočekao zlatni pir – iskren je Gljiva.

Nakon takve karijere, u kojoj je napravio brojne hitove i pomogao mnogim mladim pjevačima da se etabliraju na sceni, zauzvrat ipak nije dobio kako je zaslužio. Mnogi na bh. estradi su ga, nažalost, razočarali.

- Zaboravili su na moja zlatna vremena, ali... Vjerovatno ne postoji ni čovjek na estradi kojeg ja nisam razočarao. Mnogi me mrze jer im nisam napisao hit ili sam dao nekom drugom kolegi - kaže ovaj hitmejker.