navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Aukcija

Gitara Kurta Cobaina prodana za nevjerovatnih šest miliona dolara

Akustična gitara, koju je Kurt Cobain, frontmen "Nirvane" svirao na koncertu iz serije MTV Unplugged, prodana je na aukciji koju je organizirao kalifornijski Julien's Auctions, za rekordnih 6.010.000 dolara, objavila je aukcijska kuća.

Objavljeno: 21.06.2020. u 17:52
get url
text

Kako prenosi BBC, gitara Martin D-18E iz 1959. godine prodana je u sklopu dvodnevne aukcije Music Icons održane u petak i subotu, a Cobain ju je svirao na snimanju uživo za potrebe MTV-ja u novembru 1993, pet mjeseci prije smrti u aprilu.

Na aukciji je ponuđena i pohabana crna vintage kutija s ljubičastom podstavom. U kutiji su pretinac i kožna vrećica u kojoj je lider "Nirvane" navodno držao heroin o kojem je bio ovisan zadnjih godina života.

Vrat gitare Cobain je ukrasio letkom albuma Feel the Darkness, punk rock sastava Poison Idea iz 1992. kada je “Nirvana” bila s bendom na zajedničkoj turneji.

Na prodaji su se našle i druge memorabilije i instrumenti "Nirvane", uključujući Fender Strat koji je Cobain koristio tokom turneje “In Utero” 1994. godine, te srebrena košulja koju je nosio u videospotu Heart-Shaped Box.

Dosadašnji svjetski rekord za gitaru prodanu na aukciji postavljen je u junu prošle godine kada je crni Fender Stratocaster Davida Gilmoura iz "Pink Floyda" prodan za 3,9 miliona dolara.

Prošle godine, pulover koji je Cobain nosio za vrijeme Unplugged izvedbe, Julien’s Auctions prodao za rekordne 334.000 dolara.