navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zvanično

Fondacija za kinematografiju Sarajevo i SFF potpisali rekordni ugovor o podršci

Po odluci o izboru korisnika sredstava za komplementarne djelatnosti u kategoriji promocije bh. filma na filmskim festivalima i smotrama za 2023. godinu jučer su u prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo predsjednik Upravnog odbora Antonio Beus i administrativni direktor Sarajevo film Festivala Dževad Mujan potpisali novi rekordni ugovor o podršci realizaciji najvećeg filmskog događaja na Balkanu i prostoru Jugoistočne Evrope.

Objavljeno: 01.08.2023. u 11:08
get url
text

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH a u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima projekata promocije BH filma na festivalima i filmskim smotrama Fondacija je alocirala ukupni iznos od 450.000 KM.

- Shodno činjenici da je Sarajevo Film Festival u toku svog postojanja i djelovanja kako na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj filmskoj sceni tako i u bh. javnosti prepoznat kao najveći promotor bh. kinematografije i bh. filma odluka Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo bila je da se realizacija 29. SFF podrži sa novim rekordnim iznosom u kategoriji komplementarnih djelatnosti - 200.000 KM - saopćili su iz Fondacije.

S obzirom na to da realizacija 29. Sarajevo Film Festivala kreće 11. avgusta jučer je održano i zvanično potpisivanje ugovora o podršci a tom prilikom je Mujan upoznao Beusa sa aktuelnim stanjem u pripremama ovogodišnjeg izdanja Festivala te su razmijenili mišljenja o realizaciji aktuelnih projekata Fondacije što se posebno odnosi na digitalizaciju kino dvorana u 13 gradova Federacije BiH koje treba da krenu sa radom početkom jeseni i koje će u budućnosti pružiti i Sarajevo Film Festivalu platformu za prezentaciju programa puno većem broju gledatelja u našoj zemlji.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo ove godine u okviru podrške komplementarnim djelatnostima nije zaprimila nijednu prijavu u kategoriji studentski film, pa je u kategoriji očuvanja arhivske građe bh. kinematografije podržana Kinoteka BiH sa projektom preventivna zaštita, arhivska obrada, čuvanje i prezentacija bh. filma. U kategoriji promocija bh. filma na filmskim festivalima i smotrama podržana je realizacija ukupno 13 filmskih festivala koji se realizuju u Bosni i Hercegovini te šest projekata vezanih za promociju bh. filma na filmskim smotrama.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo poziva sve pravne subjekte koji stoje iza projekata podržanih u kategoriji komplementarne djelatnosti da se čim prije jave putem maila [email protected] ili putem telefona 033 206 704, kako bi preuzeli i potpisali vlastite ugovore o podršci prema odluci Upravnog odbora.