navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Psihološki triler

Filmski stručnjaci tvrde da je ovo najbolji film 2000-ih

Rane 2000-e su nam donijele neke od najznačajnijih filmova u historiji filmske umjetnosti, a čak dvjesto stručnjaka se složilo da je najbolji film tog razdoblja psihološki triler Davida Lyncha, "Mulholland Drive".

Objavljeno: 06.11.2023. u 17:24
get url
text

Portal World of Reel je provodio anketu u kojoj je učestvovalo dvjesto filmskih stručnjaka, od kritičara i akademika do glumaca i redatelja, iz raznih zemalja. Među sudionicima ankete su se našli i neki od najboljih kritičara Vanity Faira, The Wall Street Journala, Varietyja i sličnih publikacija. 

Sudionici ankete su morali izdvojiti popis 5 najboljih filmova ranih 2000-th, a među skoro 400 spomenutih filmova, jedan naslov se spominjao više nego ostali. Riječ je o Lynchevom neo-noir trileru iz 2001. godine, u kojem su glavne uloge igrale Laura Elena Harring i Naomi Watts. 

Film započinje prikazom crnokose žene koja je preživjela saobraćajnu nesreću, ali je dobila amneziju zbog koje se ne sjeća ko je. Povrijeđena žena luta ulicama Los Angelesa, sve dok se ne ušulja u jedan stan, u kojem je odlučila pronaći utočište. 

U isti stan idućeg dana dolazi mlada žena Betty, koja je iz malog grada došla u Los Angeles kako bi postala glumica. Betty odluči pomoći zbunjenoj crnokosoj ženi, kojoj je dala ime Rita, po glumici Riti Hayworth, a njih dvije zatim kreću u potragu za otkrivanjem Ritinog pravog identiteta.

Mulholland Drive mnogi filmofili smatraju jednim od najboljih Lynchovih filmova, uz "Eraserhead" i "Blue Velve"t, i ujedno jednim od najboljih filmova svih vremena, zato ne čudi da se našao na prvom mjestu ovog popisa. 

Iza "Mulholland Drivea" se našao "Bit će krvi", redatelja Paula Thomasa Andersona, koji je izgubio za samo tri glasa. Na samom vrhu ljestvice su se našli i "Zodiac", reditelja Davida Finchera, "Raspoloženi za ljubav", koji je režirao Wong Kar Wai, i "Nema zemlje za starce", na kojem su radila braća Coen.