navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Gošća SFF-a

Čuvena Christiane Amanpour: U Sarajevu sam prvi put nakon rata, jako je emotivno

Čuvena CNN-ova ratna reporterka Christiane Amanpour stigla je u Sarajevo kao gošća Sarajevo Film Festivala. Ona je večeras prošetala je crvenim tepihom na otvaranju 29. Sarajevo Film Festivala.

Objavljeno: 11.08.2023. u 20:31
get url
text

Povod za dolazak u Sarajevo je premijera filma "Kiss the Future". Ovaj dokumentarac čiji su producenti, između ostalih i Matt Damon i Ben Affleck, govori o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju.

Novinarima na crvenom tepihu kazala koliko je sretna zbog dolaska.

- Nikada nisam mislila da ću biti na crvenom tepihu u Sarajevu, ovo je prvi put da sam ovdje nakon rata. Bit će vrlo emocionalno večeras, Sarajevo je u mom srcu – kazala je.  

Dodala je kako je Sarajevo sjajan grad u svakom pogledu.

- Privilegirana sam što je bio dio mog života pa se mogu vratiti. Emotivno je, jako je emotivno i ne znam hoćete li to vidjeti u filmu, ali kad pogledate film, znate, to je djelić života. To nije cjelina, to je dio života za koji zapravo nisam ni znala kada sam bila ovdje tokom cijelog rata i izvještavala o tome.

Dakle, bosanski narod je bio najvažniji narod u pružanju otpora i pokazivanju svijetu što znači pružati otpor. Jako sam ponosna što sam ovdje - poručila je legendarna novinarka.