navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dosadni insekti

Znate li da hrana može biti vaš glavni borac protiv komaraca

Bijeli luk je najpoznatija namirnica u borbi protiv komaraca.

Objavljeno: 11.06.2023. u 16:20
get url
text

Ovaj popularni prehrambeni sastojak oslobađa spoj alicin, koji se oslobađa kroz pore tokom konzumiranja. Alicin ometa vaš prirodni miris i na taj način vas štiti od komaraca.

Luk i prasa također ispuštaju alicin pa možete ove namirnice naizmjenično koristiti. Mnogi ljudi sugeriraju da je najbolja metoda da se te namirnice režu na trakice i konzumiraju sirove. Međutim, nije ugodno jesti sirovi bijeli i crveni luk pa ga možete dodati u svoje omiljeno jelo od tjestenine ili paradajza. Isto tako, možete ga koristiti za mariniranje piletine na različite načine.

Jabukovo sirće mijenja vaš tjelesni miris. Kako bi vam sirće bilo ukusnije, možete ga promiješati s medom ili ga jesti u salati.

Limunska trava sadrži ulje citronela, što je prirodni repelent koji se obično nanosi na kožu ili se koristi u drugim oblicima. Dokazano da je upravo prehrana bogata limunskom travom pruža sličnu zaštitu. Sve metode koje koriste mirisne biljke pomažu u prikrivanju prirodnih mirisa što komarcima otežava identificiranje.

Limunska trava se često koristi u tajlandskoj kuhinji i odličan je dodataka supama. Ako želite zaštiti goste tokom roštilja, poslužite im ukusna krilca marinirana u limunskoj travi.

Kapsaicin je moćan spoj koji proizvodi ljutinu i aktivan je element čili papričice. Budući da je ovaj sastojak poznato po svom nadraživanju, upravo zato je prirodni insekticid u mnogim dijelovima svijeta. Uz to, komarce odbija miris koji ispuštamo nakon konzumiranja hrane koja sadrži kapsaicin.