navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uvrstite ga u jelovnik

Želite se hraniti zdravo i paziti na liniju: Nutricionisti otkrivaju koje biste voće trebali jesti

Ako se želite hraniti zdravo, a pri tome paziti na liniju, nutricionisti predlažu da se okrenete voću.

Objavljeno: 09.03.2022. u 09:09
get url
text

U nastavku stručnjaci za prehranu otkrivaju šest zasitnih vrsta voća na temelju njihovog sadržaja vlakana i vode.

I banane su na popisu, ali neko voće moglo bi vas iznenaditi.

Avokado

Avokado je voće, i to najzasitnije na planeti. Prepuno je vlakana, porcija pola avokada osigurava 25 posto preporučenog dnevnog unosa.

Ne možemo zanemariti ni mnoge druge prednosti avokada. Zeleno čudo osigurava gotovo 20 vitamina, minerala i fitonutrijenata, uključujući B6, C i E, kalij, magnezij i folnu kiselinu koji tjeraju nadutost, a zahvaljujući visokom udjelu mononezasićenih masti, također može spriječiti stvaranje tjelesne masti oko trbuha.

Banana

Banane su jedna od najboljih zasitnih namirnica i odličan dodatak jelovniku onima koji su u potrazi za ravnim trbuhom. Ne samo da vas sadržaj vode i vlakana u voću može udaljiti od prejedanja kasnije tokom dana, nego se i njegov kalij može boriti protiv zadržavanja vode i nadimanja. Mineral također pomaže u oporavku mišića nakon treninga.

Borovnice

Iako ih mnogi ne bi odabrali prve za užinu, ovo je voće koje je zapravo odlično za grickanje prilikom gledanja serija na televiziji. Svaki mali plavi zalogaj ima manje od jedne kalorije – tako da biste doslovno mogli pojesti sto borovnica, a da ne narušite svoj dnevni unos.
Bobice su također pune polifenola, hemijskih spojeva koji pomažu u sprečavanju stvaranja masti, i katehina (iste stvari koje zeleni čaj čine dobrim načinom otapanja masti).

Hurme

Sa 66 kalorija i 16 grama šećera po komadu, lako je razumjeti zašto se toliko ljudi koji se drže dijeta izbjegavaju hurme – ali vjerujte, stvarno nije potrebno ovu hranu izbaciti zbog mršanja.

Uz sve te kalorije, svako voće sadrži gotovo pola grama proteina i dva grama vlakana – što je ono što ćete pronaći u 12 trešanja.

Jabuke

Kao jedno od voća koje je najlakše jesti u pokretu, jabuke su jedna od omiljenih namirnica za užinu. Osim što je praktična, od nje dobijate ugljikohidrate koji obnavljaju energiju i vlakna za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, a i vrve flavonoidima.

Trešnje

Sa samo 87 kalorija po šoljici, trešnje su pametan slatki i pomalo gorki dodatak svakoj prehrani. Iako je to malo poznata činjenica, ove crvene poslastice također su snažan izvor kalija. Jedna šoljica sadrži 306 miligrama snažnog minerala – što je otprilike ono što ćete pronaći u maloj banani. Možete ih dodati i u grčki jogurt ili koziji sir, ali i kao marinadu u piletinu.