navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Briga o sebi

Želite li dugu kosu, usvojite odmah ove tri navike

Rast kose smatrajte putovanjem, a ne jednokratnim činom. Naravno, postoji mnogo faktora koje ne možete promijeniti, kao što su fluktuacije hormona i genetika, ali postoji i dug popis navika koje možete kontrolirati kako biste pomogli svojim pramenovima da dobiju nekoliko centimetara do 2025.

Objavljeno: 17.01.2024. u 09:10
get url
text

1. Prestanite nositi zategnute frizure ili njegujte kosu kad to radite

Mnoge dame su ljubiteljice zalizane punđe, ali takve vrste frizura mogu štetiti tjemenu i vlasima. Zapravo, mogu čak uzrokovati određenu vrstu gubitka kose poznatu kao - trakcijska alopecija. Ovaj oblik gubitka uzrokuju određene frizure, kao što su uski repovi, pletenice i punđe, koje vuku kosu, što dovodi do njenog lomljenja i opadanja tokom vremena. Stilovi kao što su punđe i konjski repovi ne samo da mogu uzrokovati gubitak kose oko gumice, već i oko lica jer se kosa na tim mjestima čvrsto skuplja, odnosno zateže.

Ne morate potpuno ukinuti ovaj izgled; radije ga posmatrajte kao povremenu poslasticu, a kad se ipak odlučite zategnuti kosu, razmislite o tome da prethodno namažete vlasište. Na taj način osiguravate vlagu i pramenovi će lakše kliziti prije nego počnete povlačiti kosu.

2. Prilagodite raspored pranja

Još jedan vrijedan savjet za zdrave pramenove jeste odrediti koliko često trebate prati kosu. Dok se neki kunu u pranje jednom sedmično, drugi biraju gotovo svakodnevne tretmane šamponom. Raspored pranja koji će odgovarati vašoj kosi zavisi od niza faktora - od vlasišta i teksture kose do stilskih navika. Jedini pravi način da saznate šta je najbolje za vas - jeste pomoću metode pokušaja i pogrešaka. Možda zvuči pretjerano, ali vođenje bilješke s detaljima kako vaša kosa izgleda i dojam s različitim rasporedima pranja pomoći će da izgradite najbolju vlastitu rutinu.

3. Pronađite serum za rast i držite ga se

Kao i kod svakog rješenja, dosljednost je ključna. Ovo vrijedi za mnoge navike kada je riječ o njezi kose, ali posebno vrijedi za serume za rast. Ako odlučite nabaviti novi proizvod, pričekajte najmanje tri mjeseca prije nego što procijenite radi li ili ne. Neki brendovi mogu prikazivati fotografije "prije i poslije", što može pobuditi nadu u trenutne rezultate, međutim, većina proizvoda navodi da su ispitivači koristili serum tri, šest ili čak 12 mjeseci prije nego što se pojave vrhunski rezultati, zato budite strpljivi.

Upamtite da su stres i gubitak kose jako povezani, pa će prevelika briga o rastu kose sabotirati upravo priliku za vrhunske rezultate. Ako ste dugo zabrinuti zbog gubitka kose, razgovarajte s dermatologom prije nego što prihvatite nove rituale ili proizvode kod kuće.

Ako želite vidjeti kako vaša kosa raste do 2025, započnite tako da svojim vlasima pružite odmor od određenih frizura i pobrinite se da im date dodatnu njegu, kada se ipak odlučite za zalizani izgled. Provedite neko vrijeme eksperimentirajući s rasporedom pranja i razmislite o odabiru seruma za rast kose koji će služiti kao dodatak vašoj rutini njege kose, piše MBG.