navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Engleski naučnici

Zanimljivo istraživanje: Šta ste tačno radili jutros u 7.23 sati?

Ujutro treba puno toga učiniti, a za to često nemamo dovoljno vremena. Uz to dodatno nas živcira gužva, premalo parking mjesta, kašnjenja u javnom saobraćaju, djeca koja se teško bude i sporo spremaju za školu, kućni ljubimac koji mora van, košulja koju treba ispeglati... Ne čudi zapravo da je 7.23 ujutro najstresnije doba dana.

Objavljeno: 05.02.2024. u 14:21
get url
text

Upravo to su nakon istraživanja zaključili naučnici u Engleskoj koji su pitali dvije hiljade odraslih kada osjećaju najveći stres. A zbog upornih jutarnjih stresora, koji utječu i na našu dnevnu produktivnost i ugrožavaju naše zdravlje, izračunali su da je to u prosjeku 7.23, piše Yahoo.

Međutim, ovisno o spolu postoji mala fluktuacija u najstresnijem dijelu dana - žene obično nailaze na svoju prvu prepreku u danu nešto ranije od muškaraca, u 7.50.

Za muškarce prvi stresni trenutak počinje tek sat kasnije, u 8.43. Osim što loše utječe na mentalno zdravlje, hronični stres može izazvati ili pogoršati mnoge bolesti i stanja uključujući kardiovaskularne bolesti, autoimuna stanja, dijabetes... Postoji mnogo metoda za otpuštanje stresa koje je dobro naučiti i primjenjivati, a najvažnije je razlučiti na šta ne možemo utjecati te se zbog toga i ne živcirati.