navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednostavna priprema

Vrijeme je za branje borovih iglica: Napravite ljekoviti sirup, ojačajte imunitet

Bor je pored jele najrasprostranjeniji četinar na našim prostorima. Ovo drvo se od davnina koristi u narodnoj medicini zbog ljekovitih svojstava koja posjeduje.

Objavljeno: 30.04.2020. u 09:45
get url
text

Iglice su pune vitamina, smola bora pomaže u liječenju reumatizma, a pupoljci pomažu kod upale grla i disajnih puteva. Obiluju vitaminom C i karotenom. Od iglica se mogu praviti čajevi i napici koji su odlični za jačanje organizma, imuniteta, za prehlade.

Iglice se koriste svježe, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gube njihova ljekovita svojstva.

Pupoljci bora su zapravo šišarke, ali to su zreli „proizvodi“ i nemaju zdravstvene vrijednosti, pa se koriste svježi, mladi i tek iznikli pupoljci koji sadrže aromatične tvari.

Pupoljci se koriste za liječenje upale grla, kašlja, bronhitisa i drugih upalnih procesa disajnih puteva.

Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se oboljelima od reumatizma i artritisa.

Od borovih iglica može se napraviti sirup.

Ova vrsta pripravka odlična je za djecu jer većina voli da pije sirupe, još naročito ako su slatkastog ukusa.

Ukoliko budete davali djeci dvije kašikice sirupa ojačat ćete njihov imunitet, te će ih i prehlada zaobići.

Evo kako ćete pripremiti sirup.

Prije svega važno je da iglice naberete izvan gradske gužve, na čistim mjestima. Možete brati i iglice jele, te smreke. Vrijeme branja je od marta do juna.

Otrovne su tisa i tuja i njih nikako nemojte brati.

U čistu staklenu teglu stavite red šećera, zatim prekrijte tek ubranim iglicama, opet prekrijte šećerom pa tako do vrha slažite red šećera pa red borovih iglica s tim da na vrhu, zadnji sloj treba biti šećer.

Sirup pripremite odmah nakon branja mladih iglica.

Zatvorenu teglu stavite na sunce i ostavite da stoji sve dok se sav šećer ne istopi, otprilike 40 dana.

Nemojte otvarati teglu sve dok se šećer ne istopi, nakon toga ga procijedite kroz gazu i držati u čistim teglama.

Čuvajte ga u frižideru. Umjesto šećera možete stavljati i med, te ddati koju kriškicu limuna.

Nemojte ovaj sirup stavljati u vruć čaj jer će na taj način izgubiti ljekovita svojstva. Uzimajte dvije kašike na dan.

Ukoliko kašljete možete uzeti i koju kašikicu više.