navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brzo se pripremaju

Vodite računa o zdravlju: Predlažemo tri ideje za visokoproteinsku večeru

Pazite na zdravlje, ali i figuru. Zbog toga često ne znate šta biste večerali?! Stručnjaci za prehranu predlažu da umjesto sendviča ili „praznih“ kalorija, pripremite zdrave obroke.

Objavljeno: 16.02.2023. u 18:31
get url
text

Predlažemo tri jela, koja možete pripremiti na brzaka, a koja obiluju proteinima, vrlo važnim za metabolizam.

Kremasta piletina sa špinatom

Potrebni sastojci: 500 grama pilećih prsa, tri česna bijelog luka, 400 g nasjeckanog svježeg špinata, 100 ml grčkog jogurta, so i biber, malo maslinovog ulja.

Postupak pripreme:

Začinite piletinu, zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, pa dodajte meso i pecite dok ne porumeni, oko šest minuta. Prebacite u tanjir.

Dodajte bijeli luk u tavu i miješajte otprilike pola minute. Pojačajte temperaturu na srednje jaku, pa dodajte malo vode ili pilećeg temeljca te kuhajte oko minutu.

Zatim umiješajte špinat, grčki jogurt te malo soli i bibera.

Dinstajte dvije minute, pa vratite piletinu u tavu, okrenite da se "utopi" u umaku.

Poslužite s prilogom ili salatom po želji.

Kajgana s povrćem

Potrebni sastojci: dva jaja, so i biber, malo nasjeckanog žutog sira, dvije kašičice maslinovog ulja, 100 grama nasjeckane brokule, šparoga i/ili tikvice, česno bijelog luka, pola kašičice mljevenog ruzmarina.

Postupak pripreme:

Zagrijte ulje u tavi na srednje niskoj temperaturi. Dodajte nasjeckano povrće po želji te često miješajte otprilike dvije do četiri minute.

Umiješajte bijeli luk i ruzmarin, pa kuhajte oko minute.

U maloj zdjeli umutite jaja, pa dodajte so i biber.

Jaja prelijte preko kuhanog povrća.

Miješajte dok se ne sjedini. Dodajte sir i sačekajte da se otopi.

Salata s piletinom i curry prelivom

Potrebni sastojci: dvije kašike ulja, 500 g pilećih prsa izrezanih na komade, salata po želji, 100 g grčkog jogurta, jedna kašika curry praha, jedna kašika meda, kašičica bijelog luka u prahu, iscijeđeni limun, nekoliko komada cherry paradajza, jedan mladi luk, so, biber, začinsko bilje, nekoliko kašika maslinovog ulja, nekoliko kašika grčkog jogurta, sir po želji.

Postupak pripreme:

Piletinu narežite na komade, začinite po želji, pa ispecite na malo ulja.

Dok se piletina peče, napravite dressing za salatu, pa pomiješajte grčki jogurt, maslinovo ulje, iscijeđeni limun, med, bijeli luk, so i biber.

U velikoj zdjeli pomiješajte piletinu, salatu po želji, pa dodajte cherry paradajz, mladi luk, malo grčkog jogurta i sira po želji te prethodno pripremljeni dressing.