navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Borba sa pandemijom

Virusni imunolog: Neće biti jedinstvene vakcine protiv COVID-19, nego više vrsta kao kod gripe

Prof. dr. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za imunologiju "Helmholtz" u Braunschweigu u Njemačkoj, kaže kako je pitanje kakav će odaziv biti za treću dozu vakcine protiv COVID-19.

Objavljeno: 10.10.2021. u 15:58
get url
text

Ljekar čiji tim također učestvuje u istraživanjima novih vakcina, dodaje da bismo "nove, poboljšane vakcine, na kojima se trenutno radi, mogli imati već za nekoliko mjeseci".

- Virus iz Wuhana i delta-virus su se promijenili, ali razlike nisu velike. Razlika je u proteinu šiljka, a to je ono što naša antitijela prepoznaju kada se vakcinišemo, su se promijenili tek u nekoliko aminokiselina od hiljadu aminokiselina koje tvore ovaj protein. Antitijela koja se stvaraju nakon vakcinacije, koje prepoznaju te sojeve, mogu blokirati ulaz u ćelije i jednog i drugog soja - pojasnio je Čičin-Šain u Dnevniku Nove TV.

Dodao je da laboratoriji diljem svijeta rade na modificiranju vakcina.

- Već se testiraju vakcine koje imaju šiljak delta-soja, umjesto wuhanskog - istaknuo je Čičin-Šain koji i sam učestvuje u takvom istraživanju.

- Mi smo vidjeli da kod nas to vrlo dobro funkcionira kod životinja, da vidimo dugotrajniju zaštitu, ali još nismo došli do toga da tražimo od regulacijskih agencija da krenemo s eksperimentima na ljudima. No, kod drugih sigurno ima već kliničkih ispitivanja na ljudima. Realno je za očekivati da će nove formulacije vakcina biti na tržištu krajem ove ili početkom iduće godine – kazao je Čičin-Šain i naglasio da još nije poznato koliko će vakcine štititi od nadolazećih sojeva.

Rekao je da neće biti jedinstvene vakcine, već više vrsta.

- Neki od njih će ubaciti nekoliko varijanti šiljka, kao u vakcinama protiv gripe – naveo je imunolog.

Kazao je kako prisustvo antitijela nakon vakcinacije i prebolijevanja COVID-19 grubi pokazatelj.

- To nije idealan pokazatelj jer postoje slučajevi gdje neko može imati visok nivo antitijela, ali da nisu super- efikasna i obrnuto. Ako imate visoku količinu antitijela, vjerovatno znači da vam treća doza nije potrebna – smatra Čičin-Šain.

Istaknuo je da i dalje nema jasnih informacija o ljudima koji su se više puta zarazili. Teško je reći ko je dva puta prebolio jer neki među njima prvi put nisi bili simptomatski.

- Kod vakcina je jasno – ako je neko vakcinisan, o tome postoji informacija. Nije za očekivati da će vakcinacija biti efikasna kao prirodni imunitet, ali se on stječe na vrlo skup način – može koštati života - zaključio je Čičin-Šain.