navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Potvrdila majka

Veganska influencerica Zhanna D'Art umrla od gladi i iscrpljenosti

Influencerica veganske sirove hrane bila je na dijeti koja je sadržavala egzotično voće i navodno je umrla od gladi i iscrpljenosti.

Objavljeno: 01.08.2023. u 15:55
get url
text

VEZANI TEKST - Veganstvo nije samo način ishrane, već stil života

Ruskinja Zhanna Samsonova (39) deset je godina bila na sirovoj prehrani koja se sastojala od voća, klica suncokretovih sjemenki, voćnih smoothija i sokova. Bilo je i razdoblja kada je prakticirala "suhi post" kada danima ne bi jela i pila, prenosi Daily Mail.

Zhanna, koja više od šest godina nije pila vodu i zamijenila je sokovima od voća i povrća, umrla je 21. jula u Maleziji.

Imala je više od 10.000 pratitelja na Instagramu i putovala je Azijom posljednjih 17 godina. Umrla je od infekcije slične koleri koja se pogoršala njenom ekstrenmno restriktivnom prehranom, rekla je njena majka za ruske novine Vechernyaya Kazan. Službeni uzrok smrti još nije utvrđen jer njena porodica pokušava vratiti tijelo u Rusiju, a trenutno se bave administrativnim preprekama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Raw food Creation by Zhanna D’art (@rawveganfoodchef)

Majka influencerice Vera Samsonova rekla je lokalnim novinama da je njena kćerka trebala letjeti kući u Kazan na dan svoje smrti. Vera nije podržavala kćerinu dijetu i pokušavala ju je uvjeriti da uvede uravnoteženije prehrambene navike, što je Zhanna odbila.

Zhanna je prešla s veganstva na prehranu isključivo sirovom hranom koja se sastoji od voća i povrća, a na svom Instagramu dijelila je recepte koje je pripremala. Vremenom se činilo da je sve mršavija. Objavljivala bi snimke na kojima jede ručkove. U jednom videu ruča cijelu dinju i sok od mrkve, u drugom je jela cherry rajčice, avokado i sok od avokada.

- Unatoč tome što kuham otmjena sirova jela, sama se hranim vrlo jednostavno. Moja hrana je jednostavna, bez ulja, bez soli, bez dehidrirane hrane i bez proteina - napisala je Samsonova u objavi.

Čak su i pratitelji Influencerice izražavali zabrinutost za njeno zdravlje.

VEZANI TEKST - Vegeterijanci imaju više problema sa mentalnim zdravljem od mesojeda

- Ovo je samo čisto izgladnjivanje, a ne zdrava sirova veganska prehrana. Žao mi je što je loše završilo. Volio bih da sam ti mogao pomoći da se riješiš poremećaja hranjenja - glasio je komentar.

Tvrdila je da deset godina konzumiranja sirovih biljnih namirnica uzrokuje da je savršenog zdravlja i da nikada nije imala sezonsku prehladu.

Otputovala je 2021. u rodnu Rusiju prvi put nakon devet godina i odmah se razboljela od koronavirusa. Tvrdila je da je ignorirala sve mjere sigurnosti prije nego što se zarazila, a da se izliječila suhim postom tako što ništa nije jela ni pila više od deset dana.