navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izbjegnite probleme

Važno je koji preparat kupujete, kad i koliko stavite: Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje

Kako biste se sigurno uživali na plaži, važno je znati kako pravilno nanositi kremu koja će vašu kožu zaštititi od štetnih UV zraka. 

Objavljeno: 22.06.2023. u 08:09
get url
text

Naime, naučno je dokazano kako će preparati za zaštitu od sunca (oni koji su prošli sva stručna ispitivanja) zaštititi kožu od karcinoma, ali i preranog starenja. Međutim, njena djelotvornost zavisi od pravilnog nanošenja.

Ako se ovih dana spremate za odmor, evo nekoliko savjeta dermatologa:

Izbor preparata

Izaberite kremu koja ima zaštitni faktor (SPF) 30 ili viši, koja je vodootporna te pruža zaštitu i od UVA i od UVB zračenja.

Kad nanijeti kremu

Namažite kremu pola sata prije izlaska na otvoreno. Potrebno je najmanje 15 minuta kako bi se krema upila u kožu te počela djelovati. Mažete li se kad ste već na otvorenom, vaša je koža nezaštićena te možete izgorjeti.

Koja je odgovarajuća količina

Nanesite i dobro utrljajte dovoljnu količinu kreme na sve dijelove kože koji su izloženi suncu. Za odraslu osobu otprilike je potrebno 30 do 35 ml kreme za sunčanje kako bi pokrili tijelo dok su u kupaćem kostimu.

Pazite na sve nezaštićene dijelove tijela

Mislite svakodnevno o zaštiti vrata, lica, ušiju, ruku, stopala i nogu, već ovisno o tome koji dijelovi tijela nisu zaštićeni odjećom. Ako ste ćelavi ili vam je kosa tanka i vlasište treba zaštititi - nanesite i na njega kremu sa zaštitnim faktorom, a najbolje je odabrati kapu ili šešir od tkanine koja štiti od UV zračenja. Preporučuju se šeširi sa širokim obodom koji će i na lice "bacati" sjenu, a za usne nabavite balzam sa zaštitnim faktorom od barem SPF 15.

Koji je faktor najbolji

Ako ste skloni opekotinama, čak i nakon što ste nanijeli kremu za sunčanje, postoje razni razlozi zašto dolazi do toga, a jedan od najčešćih je taj da koristite prenizak SPF zaštitni faktor.

Svaki broj označen na ambalaži (10, 15, 20, 30, 50) predstavlja koliko vremena možete provesti na suncu prije nego što počnete crveniti.

Prema Skin Cancer Foundationu: "Ako vašoj nezaštićenoj koži treba 20 minuta da pocrveni, upotreba krema za sunčanje sa SPF 15 teoretski bi trebalo spriječiti crvenilo 15 puta duže - oko pet sati." Odnosno, zaštitni faktor 15 označava da se suncu možemo izlagati 15 puta duže nego što bismo mogli bez zaštite.

Cancer Research UK preporučuje da uvijek koristite kremu sa SPF 15 faktorom ili čak i većim. No krema za sunčanje koja nosi oznaku SPF 30 općenito se smatra dobrim standardom zaštite. Naravno, u kombinaciji s odgovarajućom odjećom, hladovinom, ovisno o vremenskim uvjetima.

Kad ponovo nanijeti kremu

Kako biste ostali zaštićeni na otvorenom, ponavljajte nanošenje kreme svaka dva sata ili odmah nakon kupanja ili znojenja. Česti uzroci opekotina od sunca su nedovoljna količina nanesenog proizvoda, korištenje proizvoda kojima je istekao rok trajanja ili izostanak ponovnog nanošenja kreme.

Koža je izložena štetnom sunčevu zračenju svaki put kad izađete na otvoreno, bilo da je oblačno vrijeme ili je zima. Dakle, mislite o proizvodima za zaštitu od sunca ne samo na odmoru, već i pri svakom izlasku iz kuće tokom cijele godine.