navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Predlažemo

Uklanja sve štetne materije: Sami napravite smjesu koja na prirodan način čisti voće i povrće

Studija koju je proveo Univerzitet Harvard istakla je činjenicu da ukupno pet porcija voća i povrća dnevno nudi najveću moguću korist našem tijelu.

Objavljeno: 23.08.2022. u 10:51
get url
text

Generalno, voće je od vitalnog značaja za zdravlje i smanjuje rizik od obolijevanja od mnogih bolesti. Konzumiranje povrća poboljšava probavni sistem, produžava životni vijek smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara, raka ili prerane smrti i poboljšava izgled epiderma.

Svježe voće i povrće su također zdrav način da u svoju prehranu unesete vitamine, minerale, vlakna i antioksidanse, međutim, najveći problem je njihovo pravilno čišćenje.

Pravilno pranje svježeg voća i povrća veoma je važno kako bi se smanjilo gutanje potencijalno štetnih ostataka mikroba.

Kora povrća može nositi klice poput salmonele, E-coli i listerioze, što može dovesti do trovanja hranom.

Ipak, čak i ako ih ogulite prije nego što ih pojedete i mislite da ih ne morate prati, postoji veliki rizik da nožem prenesete ostatke i klice unutar njih.

Zbog toga je čišćenje u svakom slučaju neophodno.

Iz tog razloga pronašli smo recept za ekološki sprej za čišćenje voća i povrća koji možete lahko napraviti sami i nastaviti sigurno konzumirati omiljene plodove.

Potrebni sastojci: 2 šolje vode, 2 kašike bijelog sirćeta, 2 kašike soka od limuna, 10 kapi ekstrakta grejpfruta.

Postupak pripreme:

Sve što treba uraditi je pomiješati sve sastojke i sipati smjesu u bocu sa raspršivačem.

Poprskajte voće i povrće (osim gljiva) i ostavite da mješavina djeluje nekoliko minuta. Utrljajte u voće i dobro isperite pod mlazom vode.

Kada je riječ o lisnatom povrću, poput zelene salate, postoje dva načina da se pravilno očisti.

Prvi način: u veliku posudu vode sipajte četiri kašike soli i sok od pola limuna. Promiješajte i ostavite povrće potopljeno nekoliko minuta, a zatim dobro isperite.

Drugi način: u veliku posudu sipajte tri šolje vode, jednu šolju sirćeta i jednu kašiku soli. Promiješajte, a zatim povrće potopite i ostavite nekoliko minuta, pa dobro isperite vodom prije konzumiranja.