Čokoladna jaja su velika poput bobica grožđa, pa zbog svog oblika predstavljaju hranu kojom se djeca mogu ugušiti.
- Čokoladna jaja su idealne veličine da malom djetetu začepe disajne putove i uzrokuju gušenje, a njihova tvrda ljuska može otežati uklanjanje standardnim tehnikama prve pomoći - navodi Child Accident Prevention Trust.
Dodaju da je kod bobica grožđa preporuka narezati ih na četvrtine, ali kod čokoladnih jaja to nije toliko jednostavno.
Zato se savjetuje da ih stavite u vrećicu i razbijete valjkom za tijesto. Također, alternativa su veća i šuplja čokoladna jaja.
Preporučena dob za konzumiranje čokoladnih jaja je četiri godine, što je navedeno na većini pakiranja.
Također, dio tih poslastica dolazi s upozorenjem o gušenju. Simptomi gušenja kod djece uključuju otežano disanje, crveno podbuhlo lice, pokazivanje znakova uznemirenosti i hvatanje za grlo.
- Opasnost od gušenja postoji i kod starije djece koja nose aparatić za zube. Kako se njihov jezik i zubi prilagođavaju novom uređaju, njihova uobičajena sposobnost kontroliranja namirnica u ustima, uključujući čokoladne poslastice, ozbiljno je smanjena i dovela je do slučajeva gušenja.
Potrebno je posvetiti dodatnu pažnju ovom razdoblju prilagodbe - poručuju iz organizacije FirstAidForLife.