navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search

Tikva je višestruko korisna za ljudski organizam

Ljekovita svojstva tikve već su odavno poznata. Ona je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva.

Objavljeno: 05.08.2023. u 17:50
get url
text
Tikva
Tikva

Tikva je izuzetno bogat izvor mnogih zdravih sastojaka koji su od višestruke koristi za ljudski organizam.

Obiluje vitaminima A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6 te mineralima kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, selenom, cinkom, magnezijem, borom, kobaltom.

Sadrži prehrambena vlakna te vrijedne masnoće, bjelančevine i ugljikohidrate.

Folna kiselina sadržana u tikvi pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica, sprečava anemiju, potiče proizvodnju stanica, posebno kožnih i pridonosi normalnom funkcioniranju živaca.

Istraživanja su potvrdila da esencijalna aminokiselina triptofan prisutna u tikvi pomaže kod lošeg raspoloženja, depresije i nesanice.

Linolna kiselina snažan je saveznik u očuvanju zdravlja kože, zbog čega je neizostavan dio kozmetičke industrije.

Njeguje i obnavlja kožu, prevenira njeno isušivanje, pomaže kod dermatitisa, ekcema, svrbeža, akni i upalnih stanja kože, a prema najnovijim istraživanjima odlična je zaštita i protiv raka kože.

Oleinska kiselina, inače obilno zastupljena i u maslinovom ulju, od davnina je poznata kao zaštitnik srca i krvnih žila.

Ova nezasićena masna kiselina pomaže u čišćenju naslaga na stijenkama krvnih žila te tako utječe na smanjenje rizika od ateroskleroze i infarkta.

Beta karoten i ostali antioksidansi iz bundeve uvelike doprinose obrani od slobodnih radikala koji su poznati neprijatelj ljudskog organizma.

Preveniraju upale, infekcije, alergije, pomažu u jačanju imuniteta te štite od pojave malignih oboljenja.

Nutritivni sastojci tikve posebno su cijenjeni kada je u pitanju zdravlje mokraćnog mjehura, bubrega i prostate.

Odličan je diuretik, povoljno djeluje na probavu te pomaže kod zatvora, upale debelog crijeva te ostalih želučanih i crijevnih tegoba.

Osim što je lako probavljiva, tikva se izdvaja i kao savršena namirnica za mršavljenje jer je vrlo zasitna i kalorijski siromašna (26 cal /100g).

Svi dijelovi tikve su odličan izvor zdravstveno vrijednih sastojaka, no svakako njeni najvrjedniji dijelovi su sjemenke i meso ploda.