navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brzo se priprema

Sutlijaš, lagana poslastica odlična i za sehur

Porijeklo sutlije ili sutlijaša, kako ovaj osvježavajući desert odličan i za iftarsku, ali i sehursku sofru, zovu, vodi porijeklo od turske riječi süt, što znači mlijeko.

Objavljeno: 19.04.2022. u 22:11
get url
text

U mlijeko, tokom pripreme ovog deserta, možete ubaciti štapić vanilije, cimet, kafu, otopljenu čokoladu, kokosovo brašno, a naknadno možete umiješati i suho voće, orašaste plodove, džem, voćne preljeve.

Potrebni sastojci: 100 g riže, 750 ml mlijeka, 4 kašike šećera, prstohvat soli.

Postupak pripreme:

Kuhajte rižu u vodi, a potom ocijedite višak tekućine.

U mlijeko dodajte prstohvat soli, stavite na ringlu da prokuha, a potom dodajte rižu.

Kuhajte na tihoj vatri dok riža ne upije mlijeko bez miješanja. Samo pripazite da ne zagori.

U kuhanu rižu dodajte šećer, a potom oprezno promiješajte sutlijaš viljuškom kako bi zrna ostala cijela.

Sutlijaš izlijte u male, vodom isplakane, zdjelice i ostavite na prohladno mjesto da se potpuno ohladi.

Pred posluživanje po želji dodajte suho voće, orašaste plodove, voćni preliv, cimet, otopljenu čokoladu...