navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci objašnjavaju

Suha, masna, sklona aknama: Šta jesti da biste imali zdravu i lijepu kožu

Mnogo toga što vidimo izvana rezultat je onoga što nam se događa iznutra, a hrana je velik dio toga, kaže Lisa Moskovitz, izvršna direktorica New York Nutrition Group.

Objavljeno: 17.04.2023. u 10:15
get url
text

Kozmetička dermatologinja iz New Yorka, Michele Green, kaže pak kako su cjelokupno zdravlje i izgled kože neizbježno usko povezani s hormonskim fluktuacijama na koje utječe prehrana. Dodaje kako unosom određenih namirnica i izbacivanjem drugih uveliko možemo poboljšati izgled i tonus naše kože, piše healthline.com.

Evo nekoliko savjeta:

Što treba suhoj koži?

Ako vam je koža suha, možda je žedna. Razmislite o hidrataciji.

- Pijenje dva litra vode svaki dan može pomoći, ali vodu možete dobiti i kroz voće, poput lubenice - poručuje Lisa Moskovitz.

Green pak dodaje kako kožu možete hidratizirati i putem masnih kiselina koje se nalaze u avokadu, maslinovom ulju i lososu. Poželjno je i unos hrane i pića koja dehidriraju, poput kofeina i alkohola, svesti na minimum. Međutim, suha koža nije samo proizvod dehidracije. I manjak vitamina A i C može pridonijeti suhoj koži, pa je svakako preporuka povećati unos špinata, brokule i batata.

Šta treba masnoj koži?

Mnogi koji imaju masnu kožu prvo pomisle kako moraju izbaciti ulje iz prehrane. Međutim, Moskovitz tvrdi da to nije nužno najbolji put jer ulja s antiupalnim svojstvima zapravo mogu blagotvorno djelovati. Namirnice koje sadrže takva ulja su avokado, maslina, riba i laneno sjeme. Poželjno je pak ograničiti, a ako je moguće i potpuno izbaciti, unos šećera te ultraprerađenu hranu.

- Sprečavanje prekomjerne proizvodnje sebuma i borba protiv začepljenih pora može biti jednostavnija ukoliko zamijenimo rafinirane ugljikohidrate proizvodima od cjelovitih žitarica te odaberemo perad ili ribu umjesto crvenog mesa - kaže Green, dodajući da pomaže i zamjena slatkih namirnica onima s prirodnim
šećerima, poput voća.

Kako se hraniti ako imate mješovitu kožu?

Budući da je mješovita koža kombinacija suhe i masne, najbolje je pratiti strategiju prehrane za ta dva tipa kože. Ljudi s mješovitom kožom ne trebaju se u potpunosti odreći ugljikohidrata, no ipak je važno obratiti pažnju od koje su vrste žitarica napravljeni. Odlučite se za one koji imaju visok udio proteina i niskog su glikemijskog indeksa, poput smeđe riže ili kvinoje.

Koža sklona aknama

Iako se o aknama razmišlja kao o tinejdžerskom problemu, one se često pojavljuju i u odrasloj dobi, posebno u menopauzi. Radi se o kombinaciji masnoće, upale i bakterija. Osobama s aknama Moskovitz savjetuje da se potpuno oslobode mikronutrijenata.

- Unesite dosta vitamina C kroz razne bobice i voće. Cink također može biti od velike pomoći kod akni, a možete ga pronaći u školjkama i nemasnim životinjskim proteinima poput piletine - navodi Moskowitz.

Biljne izvore cinka također možete pronaći u hrani kao što su obogaćene žitarice i sjemenke tikve. Od pomoći može biti i minimaliziranje konzumacije mliječnih proizvoda (s izuzetkom jogurta koji sadrže probiotike) kao i slatke ili masne hrane.

- Dokazano je da ova hrana izaziva upale na koži i uzrokuje skokove u hormonima koji reguliraju proizvodnju sebuma. Povećanje količine sebuma često je povezano sa začepljenjem žlijezda lojnica i razvojem akni - pojašnjava Green.

Koji je "lijek" za kožu bez sjaja

Koža bez sjaja često je uzrokovana oksidativnim stresom iz našeg okruženja, kao što je izloženost zagađivačima i pesticidima. Jedan od načina da se zaštitimo od oksidativnog stresa je unošenje antioksidansa, a za to je najbolje držati se strategije "Pojedi dugu" (sve boje voća i povrća).

Doktor Paul Jarrod Frank, autor knjige "The Pro-Aging Playbook", predlaže pak povećanje mikronutrijenta likopena koji se nalazi u crvenom ili ružičastom voću i povrću poput paradajza, guave, papaje i crvene paprike. Dobra vijest je i da je kakao prirodni izvor antioksidansa, ali važno je da uzimate ekstra tamnu čokoladu (sa najmanje 75 posto kakaa) jer ćete u suprotnom pojesti više šećera nego kakaa.

Hrana za zrelu kožu

Koža s godinama stari. No proces možete barem malo usporiti unošenjem hrane koja je bogata kolagenom. Kolagen je protein koji se prirodno nalazi u našem tijelu. To je ljepilo koje drži tijelo zajedno, ali počinjemo ga gubiti već u 20-im godinama života. Kolagen možete nadoknaditi hranom bogatom proteinima kao što su jaja, riba i nemasno meso. Najbolji izvor kolagena je supa od kostiju. Vodite računa i o tome da vitamin C koji se nalazi u borovnicama i agrumima može pomoći tijelu da apsorbira kolagen. Svakako je dobro ograničiti slanu hranu poput krompirića i čipsa, jer vas mogu dehidrirati, što je loše za ložu.

Jedna od najgorih stvari koje možete učiniti je da ne jedete dovoljno. Koži su potrebni proteini i masnoće kako bi ostala puna i podržavala mišiće, navode stručnjaci.