navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Rezultat istraživanja

Šta se dešava u mozgu kada povraćamo?

Kada jedemo hranu koja je kontaminirana potencijalno štetnim bakterijama, povraćanje je ključni način na koji tijelo izbacuje toksine. Kako bi bolje sagledali proces, tim istraživača pratio je sličan proces kod miševa, od njihovih crijeva do mozga.

Objavljeno: 01.01.2023. u 09:09
get url
text

Začudo, miševi zapravo ne povraćaju, možda zato što je u poređenju sa veličinom njihovog tijela njihov jednjak predugačak, a mišićna snaga preslaba.

- U ovom eksperimentu, uspješno smo izgradili paradigmu za proučavanje povraćanja izazvanog toksinom kod miševa, pomoću koje možemo istražiti odbrambene odgovore mozga na toksine na molekularnom i ćelijskom nivou - kaže neurobiolog Peng Cao sa Nacionalnog instituta za biološke nauke u Pekingu.

Nakon što su miševima dali uzorak bakterijskog toksina Staphylococcal Enterotoxin A (SEA) – koji proizvodi Staphylococcus aureus i koji također dovodi do bolesti koje se prenose hranom kod ljudi – istraživači su primijetili neobično široko otvaranje usta kod životinja, kao i kontrakcije dijafragme i trbušnih mišića.

Kroz proces florescentnog označavanja, pokazalo se da SEA u crijevima aktivira oslobađanje neurotransmitera serotonina. Ovaj serotonin zatim pokreće hemijski proces koji šalje poruku duž vagusnih nerava – glavnih konektora između crijeva i mozga – specifičnim stanicama poznatim kao Tac1+DVC neuroni u moždanom stablu.

Kada su istraživači vještački deaktivirali ove Tac1+DVC neurone, povraćanje se smanjilo. Isto se dogodilo s mučninom izazvanom doksorubicinom, uobičajenim lijekom za hemoterapiju: kada su Tac1+DVC neuroni isključeni ili proizvodnja serotonina zaustavljena, miševi su povraćali mnogo manje u poređenju sa kontrolnom grupom.

- Sa ovom studijom sada možemo bolje razumjeti molekularne i ćelijske mehanizme mučnine i povraćanja, što će nam pomoći da razvijemo bolje lijekove - kaže Cao.

Tkiva crijeva sastavljena od takozvanih enterohromafinskih stanica odgovorna su za oslobađanje serotonina u crijevima, otkrili su istraživači, a buduće studije bi mogle pogledati kako toksini stupaju u interakciju s tim stanicama, posebno da bi pokrenuli proces povraćanja.

Detaljna mapa koja je rezultat studije mogla bi nas potencijalno naučiti više o trovanju hranom i hemoterapiji. Rezultati bi sugerirali da tijelo proizvodi slične odbrambene odgovore u oba slučaja, iako bi bila potrebna daljnja istraživanja na ljudima kako bi se utvrdila relevantnost rezultata za našu vlastitu biologiju.