navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Trikovi iz kuhinje

Slavna kuharica pokazala kako na brz način oguliti bijeli luk

Jedna od najukusnijih namirnica s prepoznatljivim intenzivnim mirisom je bijeli luk.

Objavljeno: 09.10.2021. u 21:27
get url
text

No, čak i kuharica poznata i vješta poput Marthe Stewart zna da ponekad može biti teško oguliti ovu namirnicu, posebno ako vam je potrebno puno bijelog luka za pripremu nekog jela.

Postoje razna pomagala koja su dizajnirana kako bi pomogla da se lakše oguli, no, ne morate još i za to trošiti novac kad "problem" možete riješiti na jeftiniji način.

Ono što je možda najvažnije jeste činjenica da vam uz ovu tehniku ruke neće cijeli dan mirisati na bijeli luk.

Tehnika koju Martha savjetuje zahtijeva dva predmeta koja već sigurno imate u kući - dvije zdjelice koje su otprilike iste veličine, ili da jedna može stati u drugu.

Potrebno je dakle staviti glavicu bijelog luka u jednu posudicu, a onda dnom druge posudice pritisnuti kako bi se češnjevi odvojili.

Nakon što su se odvojili, posudicu u kojoj se nalaze poklopite drugom posudom, dobro protresite, ali čvrsto ih držite kako se bijeli luk ne bi razletio po cijeloj kuhinji.

Vjerovali ili ne, svako će se česno lijepo očistiti od kožice.

Savjet više

Prije korištenja, česna bijelog luka nasjeckajte ili pritisnite i ostavite da stoje najmanje pet, a najbolje 10 minuta. Toliko je vremena potrebno da se sintetizira ljekoviti spoj alicin. Nakon što je bijeli luk odstajao pripremajte ga pet do 15 minuta na niskoj ili srednjoj temperaturi kako bi sačuvali hranjive tvari.