navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Savršeno uz kafu ili čaj: Kuglof od maka i limuna

Ako želite uz popodnevnu kafu ili čaj zasladiti, onda je kuglov od maka i limuna idealan.

Objavljeno: 14.03.2022. u 19:07
get url
text

Sastojci

Kuglof
380 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
½ kašike soli
230 g maslaca
250 g šećera
4 jaja
230 ml mlijeka
1 našika ekstrakta vanilije
3 kašike mljevenog maka
2 limuna - korica
Sirup
75 ml limunovog soka
100 g šećera

Priprema

1. Zagrijte peć

Zagrijte peć na 180 stepeni.

2. Kalup za kuglof namastite i pobrašniteKalup za kuglof promjera oko 26 cm namastite maslacem i pospite oštrim brašnom, pazeći da obuhvatite sve utore na kalupu kako se kuglof ne bi zalijepio. Tako pripremljeni kalup stavite u hladnjak.

3. Umutite maslac i dodajte šećer

U velikoj posudi umutite omekšali maslac i postepeno dodajte šećer. Miksajte otprilike 3 minute.

4. Dodajte limunovu koricu i vaniliju

U smjesu maslaca i šećera dodajte naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije, dobro izmiksajte sve zajedno.

5. Dodajte jaja

Dodajte jedno po jedno jaje, između svakog dobro izmiksajte.

6. Dobivenoj smjesi dodajte brašno i mlijeko

Brašno pomiješajte sa soli i praškom za pecivo, prosijte i malo po malo dodajte naizmjenično sa mlijekom. Mikserom sve dobro sjedinite u jednoličnu smjesu.

7. Dodajte mak

Na kraju dodajte mak, sve dobro promiješajte špatulom (nemojte više miksati smjesu).

8. Ulijte u pripremljeni kalup za kuglof

U pripremljeni kalup koji je do sada bio u frižideru ulijte tijesto i zagladite ga. Podignite kalup i lagano udarite njime o radnu površinu tako da se mjehurići zraka popnu na vrh i da ih možete probušiti čačkalicom- to će spriječiti da se tijesto ispeče s rupama iznutra.

9. Stavite da se peče u prethodno zagrijanu peć

Pecite oko sat dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

10. Napravite sirup kojim ćete premazati kuglof

Limunov sok i šećer pomiješajte dok se šećer ne otopi. Kolač izvadite iz kalupa kad se prohladi i premažite toplim sirupom. Ostavite ga da se ohladi.