Sastojci
Kuglof
380 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
½ kašike soli
230 g maslaca
250 g šećera
4 jaja
230 ml mlijeka
1 našika ekstrakta vanilije
3 kašike mljevenog maka
2 limuna - korica
Sirup
75 ml limunovog soka
100 g šećera
Priprema
1. Zagrijte peć
Zagrijte peć na 180 stepeni.
2. Kalup za kuglof namastite i pobrašniteKalup za kuglof promjera oko 26 cm namastite maslacem i pospite oštrim brašnom, pazeći da obuhvatite sve utore na kalupu kako se kuglof ne bi zalijepio. Tako pripremljeni kalup stavite u hladnjak.
3. Umutite maslac i dodajte šećer
U velikoj posudi umutite omekšali maslac i postepeno dodajte šećer. Miksajte otprilike 3 minute.
4. Dodajte limunovu koricu i vaniliju
U smjesu maslaca i šećera dodajte naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije, dobro izmiksajte sve zajedno.
5. Dodajte jaja
Dodajte jedno po jedno jaje, između svakog dobro izmiksajte.
6. Dobivenoj smjesi dodajte brašno i mlijeko
Brašno pomiješajte sa soli i praškom za pecivo, prosijte i malo po malo dodajte naizmjenično sa mlijekom. Mikserom sve dobro sjedinite u jednoličnu smjesu.
7. Dodajte mak
Na kraju dodajte mak, sve dobro promiješajte špatulom (nemojte više miksati smjesu).
8. Ulijte u pripremljeni kalup za kuglof
U pripremljeni kalup koji je do sada bio u frižideru ulijte tijesto i zagladite ga. Podignite kalup i lagano udarite njime o radnu površinu tako da se mjehurići zraka popnu na vrh i da ih možete probušiti čačkalicom- to će spriječiti da se tijesto ispeče s rupama iznutra.
9. Stavite da se peče u prethodno zagrijanu peć
Pecite oko sat dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
10. Napravite sirup kojim ćete premazati kuglof
Limunov sok i šećer pomiješajte dok se šećer ne otopi. Kolač izvadite iz kalupa kad se prohladi i premažite toplim sirupom. Ostavite ga da se ohladi.