Ovaj sendvič tradicionalno se priprema od samo tri sastojka: bijelog hljeba bez kore koji je premazan maslacem i obogaćen tankim kolutovima svježeg krastavca, piše punkufer.hr.
Sendviči od krastavaca doživjeli su najveću popularnost u Velikoj Britaniji na početku 20. stoljeća, ali i dalje su čest prizor na jelovnicima malih engleskih čajana koje služe kao poslijepodnevna zakuska. Često se jedu i u britanskim kriket klubovima, gdje se začinjavaju i sa sladnim ocatom i malo bibera.
U modernim verzijama ovog sendviča dodaju se i neki novi elementi poput sirnog namaza i majoneze, te začinskog bilja kao što je kopar i vlasac kako bi se poboljšao okus i nutricionistička vrijednost tih zalogajčića.
Sastojci:
– 2 kriške bijelog hljeba
– 1 čajna kašika sirnog namaza
– 1 čajna kašika maslaca
– nekoliko kolutova svježeg krastavca
– so po želji
– začinsko bilje po želji
Priprema:
Preklopite dvije kriške bijelog tost hljeba i nožem odstranite koricu sa svih strana. Na jednu krišku razmažite maslac, a na drugu sirni namaz.
Ogulite svježi krastavac i nasjeckajte ga na vrlo tanke kriške. Složite kriške krastavca na stranu hljeba namazanu maslacem.
Preko krastavaca posipajte malo svježeg začinskog bilja poput vlasca, mente ili kopra.
Poklopite sendvič i poslužite odmah.