navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednostavan recept

Samo tri sastojka: Sendvič od "ničega" koji se jede i na britanskom dvoru

Sendvič s krastavcem ili Cucumber sandwich popularan je obrok koji je nastao u Velikoj Britaniji, a naročito je popularan dodatak uz poslijepodnevni čaj u višim slojevima britanskog društva, pa čak i na britanskom dvoru.

Objavljeno: 02.08.2023. u 07:56
get url
text
sendvič, krastavci
sendvič, krastavci

Ovaj sendvič tradicionalno se priprema od samo tri sastojka: bijelog hljeba bez kore koji je premazan maslacem i obogaćen tankim kolutovima svježeg krastavca, piše punkufer.hr.

Sendviči od krastavaca doživjeli su najveću popularnost u Velikoj Britaniji na početku 20. stoljeća, ali i dalje su čest prizor na jelovnicima malih engleskih čajana koje služe kao poslijepodnevna zakuska. Često se jedu i u britanskim kriket klubovima, gdje se začinjavaju i sa sladnim ocatom i malo bibera.

U modernim verzijama ovog sendviča dodaju se i neki novi elementi poput sirnog namaza i majoneze, te začinskog bilja kao što je kopar i vlasac kako bi se poboljšao okus i nutricionistička vrijednost tih zalogajčića.

Sastojci:

– 2 kriške bijelog hljeba

– 1 čajna kašika sirnog namaza

– 1 čajna kašika maslaca

– nekoliko kolutova svježeg krastavca

– so po želji

– začinsko bilje po želji

Priprema:

Preklopite dvije kriške bijelog tost hljeba i nožem odstranite koricu sa svih strana. Na jednu krišku razmažite maslac, a na drugu sirni namaz.

Ogulite svježi krastavac i nasjeckajte ga na vrlo tanke kriške. Složite kriške krastavca na stranu hljeba namazanu maslacem.

Preko krastavaca posipajte malo svježeg začinskog bilja poput vlasca, mente ili kopra.

Poklopite sendvič i poslužite odmah.