navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno

Recept za kadaif koji se priprema bez upotrebe rerne

Tradicionalna jela i kolači uvijek izmame osmijeh na lice. U nastavku vam donosimo recept za pripremu kadaifa koji se lagano kreira i uopće se ne koristi rerna. 

Objavljeno: 07.04.2023. u 17:54
get url
text

Sastojci:

200 g kadaifa
2 kašike putera 
4 kašike šećera
1 velika šolja narezanih oraha

Krema:

1 litar mlijeka
3 kašike gustina
4 kašike brašna
1 vanilin šećer
1 čaša šećera 
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Prvo se pravi krema da se može malo prohladiti dok pripremimo kadaif.

1. U zdjelu pomiješamo gustin, brašno i šećer.
2. Izmiješanim sastojcima dodajemo mlijeko, dok ne dobijemo tečnu, ujednačenu smjesu.
3. Ostatak mlijeka stavimo da prokuha.
4. Čim mlijeko prokuha, ulijemo smjesu i miješamo bez prestanka dok fino ne proključa i zgusne se.
5. Kremu prebacimo u neku hladnu zdjelu, pokrijemo pvc folijom i ostavimo da se hladi.

 

Kadaif:

Potrebna je malo dublja posuda za prženje, da se ne rasipa okolo dok ga miješajte.

1. Uključiti platu na najjače i staviti puter da se istopi.
2. Dodati izmrvljen kadaif u istopljen puter.
3. Smanjiti platu na 2 i pržiti kadaif tačno 5 minuta uz neprestano miješanje.
4. Dodati 4 kašike šećera, pa pržiti još 5 minuta uz neprestano miješanje.
5. Dodati usitnjene orahe, pa miješati još jednu minutu.
6. Skinuti kadaif s plate i ostaviti da se prohladi, dok pripremimo kremu.
7. Uliti 200 ml slatkog vrhnja u kremu i izmiksati mikserom. Ne mora se čekati da krema potpuno bude hladna, dovoljno je da nije vrela.

Kadaif se sprema u manjoj tepsiji ili zdjeli, veličine 30 x 20 ili malo i manjoj. Istresti polovinu kadaifa u tepsiju i fino rasporediti. Na kadaif se doda krema, pa preko kreme druga polovina kadaifa. Ostaviti u frižider da se ohladi, kad se dobro ohladi izrezati na kocke i gotovo.