navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pripremite za ručak

Recept slavne britanske kuharice: Zapečena tjestenina s prokulicama, krompirom i sirom

Ne znate li šta pripremiti za ručak, evo jednog zanimljivog prijedloga slavne britanske kuharice Nigellae Lawson.

Objavljeno: 01.07.2023. u 12:49
get url
text

Potrebni sastojci: 750 g prokulica očišćenih i raspolovljenih, 250 g krompira za pečenje oguljenog i izrezanog na kockice, 500 g integralne trotiglioni ili penne tjestenine, so, 100 g ricotte sira, 250 g gruyere sira izrezanog na kockice, 50 g omekšalog maslaca.

 

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa i napunite veliki lonac vodom za kuhanje prokulica, krompira i tjestenine.

Kad voda prokuha dobro je posolite, ubacite pripremljene prokulice, kockice krompira i tjesteninu. Pustite da voda ponovno provri i kuhajte osam do 10 minuta ili dok krompir ne postane mekan, a tjestenina al dente.

Prije cijeđenja uzmite dvije šoljice vode iz lonca i ostavite sa strane.

Stavite ocijeđenu tjesteninu, prokulice i krompir u lim za pečenje (ili posudu za lazanje), pa dodajte ricottu i kockice gruyerea.

Prelijte šoljicom vode od kuhanja i dobro promiješajte.

Dodajte još tekućine ako mislite da je tjestenina presuha.

Zagrijte maslac i ulje sa bijelim lukom u lončiću, pa dodajte kadulju kad se maslac otopi i počne lagano ključati.

Pržite oko 30 sekundi, pa prelijte maslac s kaduljom po tjestenini spremnoj za pečenje.

Pospite parmezanom i pecite u rerni oko 20 minuta, nakon čega će površina biti svijetlosmeđe boje.

Kad jelo izvadite iz rerne pustite da odtoji 15 minuta, pa poslužite.