navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta vam je na tanjiru

Prehrana utječe i na kožu: Ovih pet namirnica vratit će joj sjaj i spriječiti bore

Kad je u pitanju ljepota naše koža, postoji jedna stvar koju znamo sigurno. Hidratantne kreme i podmlađujući serumi su odlični za njegu kože izvana, ali ono što jedemo direktno utječe na naš izgled.

Objavljeno: 09.11.2023. u 08:44
get url
text

Dakle, ako naša prehrana oiluje prerađenom hranom i bogatom šećerom te nezdravim mansoćama, sa siromašnim udjelom vlakana, vitamina i zdravih masnoća, koža će biti suha ili kombinovano - suha/masna, naborana i bez sjaja.

Kako biste imali blistavu kožu,a niste spremni za to izdvojiti više novaca na kozmetičke proizvode, onda obratite pažnju šta vams e nalazi na tanjiru.

Postoje puno zdraviji i ukusniji načini da vratite svom tenu mladoliki izgled.

Evo koje su to namirnice:

Avokado

Lipidi, odnosno zdrave masnoće, kojima avokado obiluje, sastavni su dio kože i imaju važnu ulogu u održavanju zdrave barijere, potiču obnovu ćelija i usporavaju starenje. Tu su još i vitamini A i C, koji djeluju kao antioksidansi - štite kožu od vanjskih utjecaja, stimuliraju proizvodnju kolagena i preveniraju isušivanje kože. Ono što želimo reći je da svakodnevna konzumacija avokada može koži vratiti elastičnost i čvrstoću.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melissa Hemsley feelgood food (@melissa.hemsley)

Losos

Masna riba, poput lososa, srdela i haringe, izvrsna je namirnica za vraćanje tenu blistavosti. Obiluje blagotvornim omega-3 masnim kiselinama koje jačaju kožu, smanjuju upale i usporavaju starenje kože. Riba sadrži i proteine koji su, uz masti, gradivni elementi kože i kose. Ali ako ne volite ribu, odlična alternativa su chia sjemenke ili orasi.

Crvena paprika

Kad razmišljamo o beta-karotenu (vitamin A) i vitaminu C, najčešće nam na um padaju paradajz i narandže, međutim pola šoljice crvene paprike sadrži čak 106 posto dnevne preporučene vrijednosti vitamina C, dok jedna narandža srednje veličine osigurava samo 78 posto. Vitamin C je esencijalan za proizvodnju kolagena, a bori se i protiv slobodnih radikala, dok beta karoten štiti ćelije kod izlaganja suncu, što može spriječiti opekotine od sunca i prevenirati nastanak bora. Rezultat je - zdravija i blistavija koža.

Sjemenke suncokreta

Orašasti plodovi i sjemenke odličan su izvor hranjivih tvari koje jačaju kožu, a sjemenke suncokreta izvrstan su primjer. Oko 30 grama sjemenki suncokreta sadrži 49 posto dnevnih potreba unosa vitamina E, 41 posto selena, 14 posto cinka i 5,5 grama proteina. Sada napokon znate čime zamijeniti nezdravi čips.

Đumbir

Ovaj aromatični korijen poznat je po svojim antioksidativnim i protivpalnim svojstvima. To znači da će iznutra zaštiti kožu od slobodnih radikala i usporiti proces starenja, a može pomoći kod nekih stanja kože kao što su ekcem, psorijaza i upaljene akne. Prema nekim istraživanjima, đumbir može čak ublažiti natečene podočnjake i pojavu celulita. Vrijedi probati.