navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uključite ga u prehranu

Povrće koje vam je na dohvat ruke snižava visok krvni pritisak

Tim naučnika otkrio je da osobe koje su konzumirale više proizvoda na bazi paradajza imaju niži rizik od visokog krvnog pritiska.

Objavljeno: 18.01.2024. u 10:39
get url
text

- Konzumiranje paradajza, uključujući i proizvode na bazi tog povrća, korisna je u prevenciji i upravljanju hipertenzijom. Povećana konzumacija paradajza smanjuje rizik od hipertenzije za 36 posto, dok umjereno jedenje snižava krvni pritisak - napisali su u svom naučnom radu.

Tokom tri godine pratili su 7.056 muškaraca i žena u dobi od 55 do 80 godina, od kojih je 5.821 imalo visok krvni pritisak, što povećava rizik od srčanog udara, bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i mnogih drugih bolesti, prenosi The Sun.

Sudionici su bili podijeljeni u četiri grupe prema njihovoj konzumaciji paradajza: manje od 44 grama, između 44 i 82 grama, 82 do 110 grama i više od 110 grama.

Tim je otkrio da osobe koje su konzumirale više proizvoda na bazi paradajza imaju niži rizik od hipertenzije.

To uključuje sirovi paradajz, umak od paradajza i gazpacho, hladnu supu od povrća...

Autori su zasluge za ove zdravstvene koristi pripisali organskom spoju likopenu.

Kalij također može imati ulogu, budući da se pokazalo da pomaže u suzbijanju štetnih učinaka soli kod osoba s visokim krvnim pritiskom.

Srednje veliki svježi paradajz sadrži otprilike 290 miligrama kalija i četiri miligrama likopena, dok zdjela supe od paradajza sadrži oko 25 miligrama likopena i 280 miligrama kalija.

Drugi izvori likopena i kalija uključuju lubenicu, kajsije, brusnice, banane i gljive.

Unatoč pružanju uvjerljivih dokaza, autori su potaknuli ljude da ne smatraju paradajz "čarobnom hranom", već "važnim elementom raznovrsne i zdrave prehrane".