navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nakon izolacije

Povratak u formu: Ove vježbe rade se jedna za drugom u dva ciklusa sa samo tri minute pauze

Povratak u dobru fizičku formu nakon gotovo dva mjeseca kućne izolacije nije lahak posao, naročito za starije osobe, ali je moguć, poručuju stručnjaci za fitness. Za početak najvažnije je vrijeme slobodnog kretanja maksimalno iskoristiti za ubrzano hodanje.

Objavljeno: 07.05.2020. u 08:16
get url
text

Kako biste znali odrediti ritam, odnosno brzinu kretanja, trebali biste imati u vidu da bi za 30 minuta morali prepješačiti minimum od jedan i po do dva kilometra.

U šetnju ne biste trebali ići punog stomaka, sačekajte barem sat i nosite odgovarajuću udobnu obuću.

Prije izlaska poželjno je uraditi nekoliko vježbi zagrijavanja, od kojih su najvažnije rotiranje gornjeg dijela tijela, kruženje ramenima, savijanje i opružanje koljena.

Svaka pojava bola prilikom hodanja ili zagrijavanja znak je da biste trebali prestati sa aktivnošću, da biste se trebali odmoriti i pokušati ponovo. Ukoliko se bol stalno javlja pri istom pokretu neophodno je potražiti savjet ljekara.

Kako bi povratak u formu bio zagarantovan, stručnjaci za vježbanje preporučuju postepeno uvođenje i vježbi snage. Za njih nisu potrebni nikakvi rekviziti, niti oprema, a rade se jedna za drugom u dva ciklusa sa tri minute pauze između njih. Svaku vježbu, savjetuju treneri, radite po 10 ponavljanja.

Sklekovi

Oslonite se na šake i koljena. Hodajući šakama zauzmite poziciju za sklek, ali ostanite oslonjeni na koljenima kako bi vam vježba bila lakša za izvođenje. Pravilno disanje je da se prilikom napora izdiše zrak, a udiše u trenutku opuštenosti.

Trbušnjaci

Lezite na leđa sa savijenim koljenima. Odižite samo ramena i lopatice od podloge.

Dijagonala

Oslonite se na koljena i sake, pa podižite dijagonalno lijevu ruku i desnu nogu, a onda obrnuto.

Polučučanj

Stanite sa stopalima postavljenim u širini kukova. Spustite se u polučučanj vodeći računa da koljena ne prelaze vrhove prstiju na nogama i da leđa ostanu prava.

Podizanje karlice

Lezite na leđa sa savijenim koljenima i dižite kukove od podloge.