navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta kažu ljekari

Pomaže li pileća supa u liječenju prehlade i gripe ili je to samo mit?

Čim počne sezona prehlade i gripe mnogi preporučuju da u prehranu obavezno uvrstite pileću supu. Zašto, i da li pileća supa zaista ima ljekovita svojstva?

Objavljeno: 06.11.2023. u 19:59
get url
text

Istraživanja pokazuju da je ukus ključan za ljekovita svojstva pileće supe.

Naime, pacijenti sa oboljenjima gornjih disajnih puteva uglavnom jedu manje ili uopće ne jedu, zato što akutne bolesti izazivaju inflamatorni odgovor koji smanjuje apetit. A ako ne jedemo, ne unosimo hranu koja nam je potrebna da bismo se oporavili.

Doktor Colby Timan, dijetetičar na Univerzitetu u Daytonu, tvrdi da ono što pilećoj supi daje poseban ukus je "umami", peta kategorija osjećaja ukusa, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Često se opisuje kao da ima "mesni" ukus.

Kako naglašava Timan, cijela priča o pilećoj supi ima smisla jer su aminokiseline gradivni blokovi proteina, a aminokiselina glutamat se nalazi u hrani sa "mesnim" ukusom.

Međutim, nije sva hrana koja ima ovaj ukus meso ili perad; imaju ga i sir, gljive, meso i soja sos.

Rezultati istraživanja ukazuju da umami ukus, koji ima pileća supa, može da podstakne apetit.

Učesnici jedne studije izjavili su da su osjetili glad poslije prve kašike supe.

Druga istraživanja govore da mesni ukus poboljšava varenje hranljivih materija. Kada naš mozak osjeti umami preko receptora ukusa na jeziku, tijelo aktivira digestivni trakt da lakše apsorbuje proteine.

Ovo automatski utječe na smanjenje gastrointenstinalnih problema.

Iako većina ljudi ne povezuje infekciju gornjih disajnih puteva sa stomačnim tegobama, istraživanja su otkrila da kod djece virus gripe povećava bol u stomaku, mučninu, povraćanje i simptome dijareje.

Upala je prirodni odgovor tijela na povredu ili bolest. Upala se javlja kada bijela krvna zrnca migriraju do upaljenog tkiva kako bi pomogle u iscjeljenju. Kada se ovaj upalni proces javlja u gornjim disajnim putevima, rezultira prehladom, a tu su odmah i začepljen nos ili nos koji curi, kihanje, kašljanje.

Ali ako postoji manja aktivnost bijelih krvnih zrnaca u nosu će se stvoriti manja upala.

Interesantno je da istraživanje pokazuje da pileća supa zapravo može da smanji broj bijelih krvnih zrnaca koja putuju do upaljenog tkiva. To radi tako što direktno inhibira sposobnost neutrofila, vrste bijelih krvnih zrnaca da putuju do upaljenog tkiva.

Dodajmo i to da je pileća supa odličan elektrolit, što je veoma važno ako prehlađena osoba ima temperaturu.

Dakle, pileća supa, iako nije apsolutni lijek za prehladu i gripu, ona pomaže u liječenju.