navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Učestvuje 4.000 žena

Pfizer i BioNTech počeli testirati vakcinu protiv COVID-19 na trudnicama

Pfizer Inc i BioNTech započeli su međunarodnu studiju sa 4.000 sudionica kako bi procijenili sigurnost i učinkovitost svoje vakcine protiv COVID-19 kod zdravih trudnica, saopćili su iz kompanije. 

Objavljeno: 19.02.2021. u 08:54
get url
text

Trudnice su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-19, a mnogi zdravstveni radnici kazali su da neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju vakcine protiv koronavirusa čak i bez dokaza da je ona za njih sigurna, prenosi CNBC.

Prošle sedmice američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao je na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje vakcina protiv COVID-19.

Bioetičari, stručnjaci za vakcine i zdravlje majki godinama su tvrdili da bi trudnice trebale biti rano uključene u ispitivanja pandemijskih vakcina tako da ne bi trebale čekati dugo nakon što im se dokaže učinkovitost za opću populaciju.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja za dobijanje odobrenja za hitnu upotrebu vakcina protiv COVID-19.

Proizvođači lijekova kazali su da prvo trebaju osigurati sigurnije i učinkovitije vakcine za opću populaciju.

Trudnice u SAD-u već su dobile prve doze vakcina, kazali su iz kompanije.

Nova studija testirat će trudnice u dobi od 18 godina i više u SAD-u, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, JAR-u, Velikoj Britaniji i Španiji.

Žene će primiti vakcinu između 24 i 34 sedmice trudnoće, a uzet će dvije doze u razmaku od 21 dan, kao što se radilo i u većem kliničkom ispitivanju.

Ubrzo nakon porođaja sudionice koje dobiju placebo u ispitivanju imat će priliku dobiti pravu vakcinu, naveli su iz kompanije.