Istraživanjem, kojim je rukovodila Charlotte De Backer, s belgijskog Univerziteta Antwerp, obuhvaćeno je 11.000 ljudi, većinom žena u 11 zemalja, javio je Hindustan Times.
Preliminarni podaci pokazuju kako su zabrane i ograničenja kretanja zbog pandemije, dovela do toga da ljudi u kućama isprobavaju nove recepte, a bačeno je i manje hrane.
Istraživanjem je utvrđeno da su mnogi kupci izbjegavali konzumiranje gotove hrane, a tokom kupovine fokusirali su se većinom na voće i povrće, odnosno zdraviji način života općenito.
Studija je provedena u Austriji, Belgiji, Čileu, Ugandi, Holandiji, Francuskoj, Australiji, Grčkoj, Kanadi, Brazilu i Irskoj. Primjetno je da je gotovo polovina ispitanika u ovim zemljama manje kupovala slane ili slatke grickalice.
Primjera radi, u Čileu je zabilježen značajan pad prodaje grickalica, ali je došlo do porasta prodaje brašna i germe.
Veće promjene u ovom periodu nisu zabilježene u konzumaciji mesa, ribe i alkoholnih pića.
Cilj je istraživanjem obuhvatiti 25 zemalja, a da konačni rezultati budu objavljeni u junu.
- Zbog zabrane kretanja, ljudi se zdravije hrane, sami kuhaju i više koriste voća i povrća - navodi De Backer.
Dodaje i kako planiranje kupovine dovodi do manje provedenog vremena u supermarketima.
- Ukoliko imate listu namirnica, ako ste ranije isplanirali obrok, manja je mogućnost da ćete kupiti nezdrave namirnice - smatra De Backer.