navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Ovi simptomi upućuju na manjak magnezija

Manjak magnezija je široko rasprostranjena pojava i ako se ne tretira može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Objavljeno: 04.11.2023. u 15:08
get url
text

Stoga nemojte ignorirati umor, grčeve u mišićima, trnce ili osjećaj slabosti kao neke od simptoma koji upućuju na manjak ovog esencijalnog minerala.

Vjerojatno vam je poznato da magnezijev sulfat ima sposobnost smanjenja stresa te moć ublažavanja bola. Magnezij je poznat i po tome što se koristi u borbi protiv migrene. Kao dio svakodnevne prehrane, magnezij je važan i za normalno funkcioniranje našeg organizma.

Američki nacionalni institut za zdravlje (NIH) ističe da ljudsko tijelo koristi magnezij za cijeli niz funkcija koje brinu o našem zdravlju. To su regulacija krvnog pritiska, funkcioniranje mišića, živaca...

Manjak magnezija je teško dijagnosticirati i zbog toga što inicijalni simptomi mogu upućivati na niz drugih zdravstvenih problema, a i neki ljudi uopće nemaju nikakvih simptoma.

Prvi znaci nedostatka magnezija mogu biti umor, gubitak apetita, grčevi u mišićima, mučnina, ukočenost, osjećaj slabosti.

Ako se manjak magnezija ne tretira, situacija se može pogoršati.

Odrasli muškarci trebaju unijeti između 400 i 420 miligrama magnezija dnevno. A preporučena dnevna doza za žene je 310-320 miligrama magnezija na dan.
Prehrana

Prvi korak za vraćanje nivoa magnezija u normalu je zdrava prehrana.

Namirnice koje sadrže visoki udjel ovog minerala su:
zeleno povrće,
mahunarke,
orašasti plodovi,
sjemenke,
cjelovite žitarice