navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne treba zanemariti

Ovi simptomi su pokazatelji nedostatka B12 vitamina u organizmu

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, esencijalni je vitamin koji vaše tijelo treba, ali ga ne može samo proizvesti. Prirodno se nalazi u životinjskim proizvodima.

Objavljeno: 25.11.2023. u 11:12
get url
text

Ako duže vrijeme patimo od nedostatka vitamina B12, mogu se javiti iscrpljujući problemi koji otežavaju svakodnevni život. Zbog njegove uloge u snabdijevanju tijela kisikom, nije iznenađujuće da nedostatak B12 može uzrokovati anemiju i simptome poput ekstremnog umora, slabosti mišića, vrtoglavicu ili ošamućenost.

Prema članku objavljenom u British Medical Journalu (BMJ) ove godine pacijenti sa nedostatkom B12 vitamina imaju problem sa pamćenjem, učenjem, migrene.

- Anemija je prisutna u manje od 20 posto ljudi s nedostatkom vitamina B12. Neurološki problemi, koji su puno češći, mogu potrajati mjesecima ili čak godinama dok se potpuno ne povuku - navodi se u članku.

U većini slučajeva situacija će se popraviti kada ishranu obogatite mesom, ribom, sirom, puterom, jajima, prehrambenim kvascem i hranom obogaćenom vitaminom B12.

Međutim, ako je nedostatak ozbiljniji, možda ćete morati svakodnevno uzimati dodatke prehrani ili čak primati injekcije.