navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovite biljke

Ovi čajevi su odlični u sezoni prehlade i gripe

Sezona je prehlade i gripe, a kada nas uhvati, najviše nas muči dosadni kašalj.

Objavljeno: 26.11.2023. u 11:19
get url
text
Čaj od mente
Čaj od mente

Otežano disanje, šmrcanje i kašljanje ometaju našu svakodnevicu. Tada smo u potrazi za rješenjem, a najčešće to budu čajevi za prehladu.

Nažalost, većina nas ima naviku piti čajeve samo kad se razbolimo. No, čajeve je poželjno svakodnevno konzumirati zbog dobrobiti za organizam. Osim što nam pružaju hidrataciju, čajevi obiluju antioksidansima poput polifenola.

Osim kod prehlade, čajevi nam pomažu i kod probave, nadutosti, konstipacije ili dijareje, grčeva u trbuhu, problema sa jetrom i žuči, kožnih problema, nesanice...

Čaj od kadulje

Jedan od dobrih čajeva protiv prehlade i gripe je čaj od kadulje koji je dosta intenzivan pa se najčešće koristi za ispiranje. No, čaj od kadulje pročišćava dišne puteve te pridonosi smanjivanju upaljenosti grla. Ipak, nije baš pogodan za djecu, osobe s visokim tlakom i osobe oboljele od epilepsije.

Čaj od kadulje konzumirajte tako da jednu čajnu žličicu prokuhate u dva decilitra vode nekoliko minuta. Ograničite unos čaja od kadulje na 2 – 3 šalice dnevno, a u čaj slobodno dodajte malo meda, kada čaj nije vruć.

Sljezov čaj

Sljezov čaj se dijeli na crni i bijeli. Bijeli sljezov čaj pomoći će kod prehlade i gripe, a crni sljezov čaj kod promuklosti. Koristi se korijen bijelog sljeza, a da bi se sačuvale sluzi sadržane u korijenu koje blagotvorno djeluju na organizam, slijedite ovaj postupak pripreme.

Priprema
Prokuhajte dva decilitra vode i ostavite da se ohladi. Pripremite tri grama korijena bijelog sljeza i prelijte vodom. Ostavite oko 30 minuta te povremeno pomiješajte, zatim procijedite. Pijte do tri šoljice dnevno

Čaj od mente

Još jedan čaj za prehladu je poznati čaj od mente s anestetskim djelovanjem. No, čaj od mente nije pogodan za osobe sa žučnim kamencima i osobe koje pate od refluksa. Ako uzimate lijekove, pitajte svojeg ljekara smijete li piti čaj od mente zbog moguće interakcije s lijekovima.

Jednu čajnu kašičicu mente prelijte sa 150 ml vruće vode. Ograničite unos čaja od mente na maksimalno četiri šoljice dnevno. Čaj od mente ili metvice dobar je i kao čaj za kašalj i iskašljavanje. Naime, menta je često sastavni dio kapi protiv kašlja.