navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savršen desert

Ovaj recept za cheesecake sa tikvom, hurmama, kikiriki puterom i kokosom ćete praviti svaki dan

Kada su u pitanju recepti za jesen, uvijek kažemo "da" za sve što je sa tikvom.

Objavljeno: 22.09.2021. u 19:21
get url
text

Izuzetak neće biti ni ovaj put kad smo se oduševili što je tikva pronašla put do slatkog deserta u vidu cheesecake slastice.

Sastojci za koru:

200 g hurmi bez košpica, po potrebi potopiti u vodu 15 minuta da hidriraju radi lakšeg mljevenja
150 g kikiriki putera
5 kašika organskog kakaa
50 g oraha
kašičica cimeta

Sastojci za fil:

200 g indijskog oraha potopljenog u vodi 4 sata
200 g pečene tikve
100 g meda/javorov sirup
100 g istopljenog kokosovog ulja
50 ml biljnog mlijeka
10 g agar agara

Sastojci za dresing:

100 g kokosove kreme
kašika meda/javorov sirup

Priprema:

Samljeti hurme u sjeckalici pa dodati ostale saatojke i mljeti dok se ne dobije ljepljiva smjesa.

Kalup za cheescake prečnika 18 cm obložiti pek papirom, dno i zidove.

Prebaciti smjesu i dobro pritisnuti pritom podići smjesu uz zid kalupa. Ostaviti u frižider dok se sprema fil.

Procijediti indijski orah i staviti ga u blender, dodati tikvu, med, ulje, mlijeko i sve izblendati dok ne dobijete finu kremu.

Dodati aktiviran agar agar u smjesu i nastaviti blendiranje.

Sipati fil u kalup preko kore i protresti kalup da se fil ravnomjerno rasporedi.

Vratiti u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Za dressing pomiješati med, kokosovu kremu i umutiti mikserom nekoliko minuta.

Sipati preko fila i ravnomjerno rasporediti. Dekorisati cimetom.