Izuzetak neće biti ni ovaj put kad smo se oduševili što je tikva pronašla put do slatkog deserta u vidu cheesecake slastice.
Sastojci za koru:
200 g hurmi bez košpica, po potrebi potopiti u vodu 15 minuta da hidriraju radi lakšeg mljevenja
150 g kikiriki putera
5 kašika organskog kakaa
50 g oraha
kašičica cimeta
Sastojci za fil:
200 g indijskog oraha potopljenog u vodi 4 sata
200 g pečene tikve
100 g meda/javorov sirup
100 g istopljenog kokosovog ulja
50 ml biljnog mlijeka
10 g agar agara
Sastojci za dresing:
100 g kokosove kreme
kašika meda/javorov sirup
Priprema:
Samljeti hurme u sjeckalici pa dodati ostale saatojke i mljeti dok se ne dobije ljepljiva smjesa.
Kalup za cheescake prečnika 18 cm obložiti pek papirom, dno i zidove.
Prebaciti smjesu i dobro pritisnuti pritom podići smjesu uz zid kalupa. Ostaviti u frižider dok se sprema fil.
Procijediti indijski orah i staviti ga u blender, dodati tikvu, med, ulje, mlijeko i sve izblendati dok ne dobijete finu kremu.
Dodati aktiviran agar agar u smjesu i nastaviti blendiranje.
Sipati fil u kalup preko kore i protresti kalup da se fil ravnomjerno rasporedi.
Vratiti u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Za dressing pomiješati med, kokosovu kremu i umutiti mikserom nekoliko minuta.
Sipati preko fila i ravnomjerno rasporediti. Dekorisati cimetom.