navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sezona gripe i prehlade

Ovaj domaći sirup odličan je za upalu grla i uporni kašalj

Vrijeme je respiratornih infekcija koje često prati i kašalj.

Objavljeno: 12.01.2024. u 08:27
get url
text

U apotekama možete naći bezbropj sirupa koji će, uz terapiju koju ljekar propiše, pomoći u ublažavanju kašlja.

No i kućni pripravci pomoći će da se izborite sa kašljem, a u nastavku predlažemo jedan takav.

Ovaj snažan domaći lijek za kašalj kombinira prirodne sastojke poput meda, luka, bijelog luka i crne rotkve, a može učiniti čuda u ublažavanju simptoma prehlade i prirodnom rješavanju kašlja.

Domaći sirup protiv kašlja opskrbit će vas antioksidansima za jačanje imuniteta, olakšati uporni kašalj, kao i pomoći u smirivanju i liječenju upale grla tokom sezone gripe i prehlada, piše healthytasteoflife.com.

Sastojci za domaći sirup protiv kašlja:

Bijeli luk

U mnogim studijama zabilježeno je da sirovi bijeli luk ublažava niz virusnih infekcija, uključujući prehladu, groznicu, kašalj, astmu i rane.
Nakon što je nasjeckan, samljeven, zgnječen ili sažvakan, sumporni spoj prisutan u svježem bijelom luku može se brzo pretvoriti u alicin koji je odgovoran za antivirusno i antibakterijsko djelovanje, imunomodulacijska, protivupalna i antioksidativna svojstva.
Sve to može podržati imunološki sistem i pomoći u smanjenju izlučivanja sluzi odgovorne za respiratorne infekcije.

Luk

U pokusnim životinjskim modelima djelovanje spojeva luka pokazalo je antioksidativno, imunomodulatorno i protivupalno djelovanje, kao i antivirusno djelovanje.

Sastojci luka pokazali su opuštajuće djelovanje na glatke mišiće dušnika, ukazujući na bronhodilatatorsko djelovanje ili ublažavajuće djelovanje na opstruktivne respiratorne bolesti.

Crna rotkva

Ekstrakt crne rotkve sadrži visoku koncentraciju vitamina C, tokoferola i polifenola. Eksperimentalne studije pokazale su da ovi sastojci posjeduju antioksidativna svojstva i sposobnost detoksikacije jetre.

Prema in vitro istraživanjima, cijeđeni sok iz korijena crne rotkve pokazao je značajna antioksidativna svojstva i imuno-modulatorne učinke.
Crna rotkva također je poznata po svojim protivupalnim svojstvima i liječenju plućne fibroze.

Med

Osim što ima antioksidativna, antimikrobna i protivupalna svojstva, ima sposobnost povećanja sinergizma i poboljšanja terapeutske učinkovitosti.
Dodatkom meda povećava se oralna bioraspoloživost, kao i koncentracija aktivnih spojeva koji se nalaze u bijelom luku, luku i crnoj rotkvi.
Korištenje meda može pozitivno utjecati na učestalost i jačinu kašlja, te ublažiti iritaciju, što ga čini izvrsnim lijekom za kašalj.

Kako napraviti domaći sirup protiv kašlja:

Uzmite dvijue, tri glavice bijelog luka, ogulite, dobit ćete otprilike 20 česni.
Ogulite i nasjeckajte jednu manju glavicu luka.

Uzmite jednu manju crnu rotkvu, ogulite joj koru i sitno je naribajte. Trebat će vam otprilike pola šoljice naribane crne rotkve.

Uzmite staklenu posudu (zdjelu ili teglu), dodajte luk, bijeli luk i crnu rotkvu i prelijte medom dok ga ne prekrije.

Ostavite da se namače i pusti sok najmanje 12 sati.

Držite ga u frižideru oko sedam do 10 dana ako ga ne koristite.

Sada možete iskoristiti cijelu smjesu i žvakati u ustima ili procijediti i dodati tekućinu u staklenu posudu. Rukom stisnite tekućinu da izađe što više.

Sirup protiv kašlja u ovom obliku je odličan za djecu.

Upotreba i doziranje

Uzimajte jednu kašiku ovog domaćeg sirupa protiv kašlja, tri do četiri puta dnevno prije jela, dvije sedmice. Za akutne simptome uzimajte češće, otprilike svaka tri sata.

Pazite da ništa ne pijete ili jedete 30 minuta do sat vremena nakon toga kako biste smanjili upalu i bol te ublažili kašalj.