navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Oprezno sa pripremom namirnica: Ovo su postupci koji doslovno uništavaju vitamin C

Pravilna prehrana i hidratacija važni su faktori u održavanju normalne imunološke funkcije organizma.

Objavljeno: 16.12.2020. u 15:00
get url
text

Osobe sa uravnoteženom prehranom obično su zdravije, imaju jači imunološki sistem i niži rizik obolijevanja od hroničnih i zaraznih bolesti.

Kako bismo to postigli trebali bismo jesti raznoliku svježu i neprerađenu hranu svaki dan.

Prema riječima nutricionista, to je garant da ćemo u organizam unijeti dovoljne količine vitamina, minerala, dijetalnih vlakana, bjelančevina i antioksidansa koje naše tijelo treba.

- Pijte dovoljno vode, izbjegavajte šećer, masnoću i so da biste značajno smanjili rizik od prekomjerne težine, pretilosti, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i određenih vrsta raka – navode stručnjaci za prehranu.

Nekoliko je vitamina i minerala, među kojima su vitamin C, A, D, B6, B12, željezo, selen, cink, bakar, koji imaju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju imunološkog sistema.

Vitamin C je snažan antioksidans. Osim antioksidativnog djelovanja ima važnu ulogu u sintezi polisaharida i kolagena, pospješuje apsorpciju željeza, zarastanje rana, održava koru nadbubrežne žlijezde i pridonosi toleranciji hladnoće, ali pomaže i u održavanju normalnog stanja kapilara.

Najbolji izvor vitamina C iz hrane su crvena paprika, narandža i narandžin sok, kelj, karfiol, šipak, grejpfrut, jagode, grašak, paradajz, mango.

Međutim, vitamin C je osjetljiv i lako se razara ili mu se reducira koncentracija prilikom korištenja brojnih hemijskih, fizičkih ili bioloških agensa.

Kuhanjem se može uništiti dio vitamina C. Kuhanjem povrća od 10 do 75 posto), a blanširanjem od 20 do 50 posto.

Vitamin C uništava i prirodna oksidacija. Prerezana jabuka ubrzo potamni zbog okisdacije, a time se smanjuje sadržaj vitamina C.

Prijedlog jelovnika

Prijedlog za doručak: jogurt s probiotičkom kulturom, pola banane, 3-4 hurme, kašičica sjemenki od lana.

Međuobrok: jedna narandža. 

Ručak: piletina sa slanutkom u umaku, a priprema se na sljedeći način: 

Potrebni sastojci: 4 pileće šnicle, konzerva slanutka, umak od paradajza, luk, bijeli luk, so i biber.

Postupak pripreme:

Kratko popržite luk dok ne požuti, dodajte ocijeđeni slanutak te umak od paradajza. Sve zajedno dinstajte oko 15 minuta. Pileće šnicle pripremite u grill tavi s malo maslinovog ulja.

Međuobrok: 2 kivija.

Večera: omlet od dva jaja, nemasna pureća šunka (50 grama), salata s maslinovim uljem.