navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kako je pripremiti

Odmara i dušu i tijelo: Ovog vikenda priuštite sebi aromaterapijsku kupku

U užurbanoj i stresnoj svakodnevnici uglavnom se imamo vremena istuširati, ali zašto, primjera radi, ovog vikenda ne biste priuštili sebi kupku, blagotvorni ritual za dušu i tijelo.

Objavljeno: 28.10.2023. u 08:26
get url
text

- Mora postojati puno stvari koje vruća kupka neće izliječiti, ali ne znam mnoge od njih - legendarna je izjava američke književnice Sylvie Plath s kojom se mnogi slažu.

Evo nekoliko savjeta kako da pripremite aromaterapijsku kupku i pretvorite svoje kupatilo u mini spa oazu.

Kupka je odlična kombinacija osamljenosti, dokolice, mirnoće i uživanja koje nam nijedno tuširanje neće pružiti.

Tuširanje služi za osvježenje i za povratak izgubljene energije, dok nas kupka, s druge strane vraća našim mislima, istodobno hraneći tijelo blagotvornim nutrijentima.

Kako napraviti aromaterapijsku kupku?

Ovisno koja ulja odaberete, aromaterapijska kupka može biti duboko opuštajuća, ali i energizirajuća, te može pomoći kod nekih zdravstvenih tegoba.

Eterična ulja apsorbiraju se putem kože, dok istodobno inhaliranje njenih biljnih aroma stimulira mozak i popravlja raspoloženje.

Da bi se eterična ulja najučinkovitije iskoristila, nije ih dobro dodati direktno u kadu s vodom jer će u tom slučaju biljne kapi ili izlapiti ili će ostati plutati na površini vode i zalijepiti se na kožu.

Umjesto toga, ulja prvo rastopite u nekom emulgatoru, kao što je, primjera radi, vrhnje.

Odaberite najviše tri različita eterična ulja, pa ih u maksimalnoj količini od 20 kapi dodajte u dva dcl vrhnja. Dobro promiješajte sve sastojke, pa dobijenu pastu umiješajte u kadu napunjenu toplom vodom.

Koje eterično ulje odabrati?

Žudite li za relaksirajućom kupkom nakon napornog radnog dana, koja će vam ujedno poboljšati i raspoloženje, odaberite eterično ulje prave lavande, gorke narandže ili bergamota, geranija ili limunske trave.

Ako ste promrzli i ne možete se ugrijati, odaberite zagrijavajuća ulja kao što je đumbir ili bosiljak, a ako ste pak stigli kući zagrijani nakon treninga, najbolji izbor je ulje lovora ili ruzmarina koje će vas revitalizirati.

Želite li da vaša kupka nahrani i podmladi kožu birajte ulje palmarose, koje potiče regeneraciju i djeluje podmlađujuće ili ulje ružinog drveta koje također regenerira i hidratizira te je odličan izbor za njegu suhe, osjetljive, zrele, ali i problematične kože.