navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci upozorili

Obratite pažnju: Način na koji većina priprema rižu opasan je za zdravlje

Riža je jedna od najčešće korištenih namirnica, ali stručnjaci sada tvrde da je kuhamo na pogrešan način.

Objavljeno: 10.01.2024. u 07:49
get url
text

Naime, smatraju da milioni ljudi svakodnevno riskiraju svoje zdravlje neispravnim načinom kuhanja riže.

Istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuhanja riže - u zdjeli prokuhane vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena.

Naime, arsen kontaminira rižu tokom uzgoja te je zapravo rezultat industrijskih toksina i pesticida.

Arsen čak i u tragovima ljekari povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju.

Najopasniji je za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast. Ujedno je testirao razne načine kuhanja riže.

U prvoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i dvije šoljice vode te je voda isparila tokom kuhanja - kako se riža najčešće kuha. Na kraju je otkrio da je tom metodom u riži ostalo najviše arsena.

U drugoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i pet šoljica vode te izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovio.

U trećoj metodi riža se kuhala tako da se namakala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista te potom skuhala - čime se udio toksina smanjio za 80 posto.

Istraživanja na evropskom tržištu otkrila su kako čak 58 posto proizvoda s rižom sadrži visoke nivoe arsena, pa se preporučuje rižu uvijek prethodno namakati i ispirati da se smanji vjerovatnoća štetnih posljedica na zdravlje.

Iako je često na trpezi, mnohi smatraju da je riža puna ugljikohidrata i samim tim rizična za debljanje. No važno je koju rižu jedete.

Bijela riža

Bijelu smatraju nutritivno slabom, jer se dobija ljuštenjem ovojnice zrna, zbog čega je njena hranjiva vrijednost manja. Naime, u procesu mljevenja se uklanjaju mekinje i klice, što joj oduzima vitamin B, željezo i vlakna.

Smeđa riža

Smeđa riža je ista stvar kao i bijela, no ona je ipak "cjelozrnata žitarica", jer je njoj uklonjena samo vanjska nejestiva opna te je bolji izbor vlakna, vitamina E i antioksidansa.

U jednoj šalici kuhane smeđe riže nalazi se oko tri i po grama vlakna, a ista količina bijele riže sadrži manje od jedan gram.
Studije pokazuju da dio rižina zrna poznat kao subaleuronski sloj može pružati zaštitu od visokog krvnog pritiska i ateroskleroze, a on se nalazi samo u smeđoj riži.

Također, dokazano je kako mijenjanjem bijele za smeđu rižu ljudi smanjuju rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2.

Divlja riža

Ova žitarica raste na vodi te ima nešto više proteina od smeđe riže. Studije pokazuju kako ima najbolji učinak na snižavanje nivoa holesterola. Iako su smeđa i divlja riža svakako bolji odabir od bijele, nutricionisti upozoravaju kako je bolje ne kupovati njihove mješavine, jer najčešće sadrže visok nivo soli.