navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jako je važno

Nutricionistice savjetuju ženama da uzimaju ova četiri dodatka prehrani

Uz toliko dostupnih opcija dodataka prehrani, može biti teško znati odakle početi i koje izabrati. Ipak, najvažnija stvar koju treba znati jeste da oni trebaju dopunjavati, a ne nadomještati zdravu i uravnoteženu prehranu.

Objavljeno: 10.02.2024. u 22:43
get url
text

Također, vrijedno je napomenuti da pravi dodaci prehrani mogu pomoći ženama u različitim fazama njihovog života.

- Pravi dodaci prehrani specifični su za vaše simptome, sve lijekove i životnu fazu u kojoj se nalazite. Nažalost, nisu svi dodaci jednako dobri. Puno dodataka u supermarketima koristi male količine sintetičkih verzija vitamina i minerala koje tijelo slabo apsorbira - rekla je nutricionistica Becca Meadows za Vogue.

S kolegicom nutricionisticom Jess Shand, popisala je četiri dodatka prehrani koje bi žene trebale uzimati.

1. Magnezij

Ovaj mineral važan je za san, smanjenje stresa i rad mišića. Također podržava fizičko i mentalno zdravlje, a Shand tvrdi da je ključan za žene kroz različite faze života, uključujući trudnoću i menopauzu.

- To je jedan od onih superherojskih minerala koji nas podržava fizički i mentalno - tvrde nutricionistice.

2. Omega-3

Shand ističe da ove masne kiseline, poput EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), potiču kognitivnu funkciju, podržavaju zdravlje očiju i igraju ulogu u hormonalnoj ravnoteži. Uglavnom se nalaze u ribi i ribljem ulju. Također pomažu u smanjenju simptoma PMS-a, menstrualnih tegoba i upale.

3. Vitamin D

Meadows napominje da vitamin D podržava nekoliko funkcija, uključujući uravnoteženje raspoloženja, kontrolu šećera u krvi, zdravlje štitnjače i ravnotežu ženskih spolnih hormona.

- Mnogi od nas trebaju puno više vitamina D od preporučenih 10 mcg, ali previše može biti toksično, stoga je korisno prvo napraviti krvni test kako biste dobili pravu količinu za sebe - savjetuje Meadows. Međutim, važno je odabrati oblik D3, a ne D2, koji je mnogo manje apsorbirajući i učinkovitiji. Dodatak vitamina K vitaminu D također može optimizirati apsorpciju kalcija kod žena u menopauzi.

- Kako se približavamo menopauzi, vitamin D i vitamin K2 rade zajedno kako bi optimizirali apsorpciju kalcija u našim kostima - dodaje nutricionistica.

4. Multivitamini

Dobar multivitamin je onaj koji je pažljivo odabran.

- Žene trebaju različite hranjive tvari od muškaraca, zato potražite nešto posebno formulirano za žene - preporučuje Meadows.

Ključno je osigurati da su vitamini uključeni u pravom obliku kako bi tijelo moglo učinkovito koristiti.

Nutricionistica predlaže traženje multivitamina koji sadrže više apsorbirajućih metiliranih B vitamina.

- Na etiketi će se zvati "metil folat" ili "metilkobalamin", a ti su vitamini B esencijalni za proizvodnju energije, posebno B5 koji izgaravamo većom brzinom kada smo pod stresom - zaključila je.