navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
COVID-19

Nove smjernice Svjetske zdravstvene organizacije: Nosite maske od tkanine na javnim mjestima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je ažurirala svoje smjernice i preporučila da vlade zemalja potaknu stanovništvo da nosi maske na javnim mjestima gdje postoji rizik od prijenosa koronavirusa.

Objavljeno: 05.06.2020. u 19:54
get url
text

U novim smjernicama, čiju su izradu potaknuli rezultati studija provedenih u posljednjih nekoliko SEDMICA, WHO naglašava da su maske samo jedan u nizu alata koji mogu smanjiti rizik transmisije, ali ne bi trebale pružiti lažan osjećaj sigurnosti.

- Savjetujemo vlade da potaknu stanovnike da nose maske. Tačnije, neka nose masku od tkanine, tj. nemedicinsku masku – kazala je za Reuters Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za koronavirus.

Ona je dodala da postoje dokazi da - ako se maske postave ispravno, mogu biti barijera potencijalno zaraznim kapljicama.

Dok su neke države i dio američkih saveznih država preporučile ili nametnule nošenje maski u javnosti, WHO je prethodno govorio da nema dovoljno dokaza o (ne)učinkovitosti maski.

Preporučivali su da maske nose bolesni i oni koji za njih brinu.

- Ostaje na snazi preporuka da zdravstveni radnici, koji su u kontaktu sa osobama koje imaju koronavirus ili se sumnja da ga imaju, nose maske. Međutim, ta je preporuka proširena te se savjetuje da svi radnici, koji su u kontaktu s bilo kojim pacijentom ili štićenicima staračkih domova, cijelo vrijeme nose masku – dodala je Van Kerkhove.