navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Preporuke dermatologa

Njega tokom jeseni: Koža treba više vlage, krema za noć mora biti gušća

Kako se mijenja godišnje doba, tako je potrebno promijeniti i rutinu njege kože koja različito reagira na nove vremenske uvjete.

Objavljeno: 12.09.2022. u 19:48
get url
text

Tokom hladnijih mjeseci, zrak postaje suh na otvorenom, ali i u zatvorenom zbog radijatora i raznih grijalica. Kada koža počne gubiti na vlažnosti, barijera se može poremetiti, uzrokujući povećanu osjetljivost, suhoću i iritaciju.

Dermatolozi su za RealSimple naveli sedam načina kojima možete pomoći koži u borbi protiv hladnoće i sušeg zraka.

Jako osjetljivu kožu hidratizirajte elastinom, kolagenom ili alojom

Osobe s osjetljivom kožom ili sa stanjima poput psorijaze ili ekcema mogu osjetiti peckanje ili osjećati preosjetljivost nekoliko dana (čak i sedmica) tokom prijelaza iz ljeta u jesen.

- Najbolje što možete učiniti je hidratizirati i premazati kožu eteričnim uljima, serumima i kremama. Nahranite kožu elastinom i kolagenom kako biste pomogli u procesu oporavka. Premažite kožu hladno prerađenom alojom i gušćim kremama dok vam koža gradi otpornost ili se ljušti - savjetuje kozmetička hemičarka Ann Lee.

Prijeđite na gušću hidratantnu kremu

Zbog promjena u okolini, prije spavanja je važno prijeći na gušću hidratantnu kremu. Moramo prestići promjenu vremenskih uvjeta dodavanjem više vlage koži i pomoći je zadržati.

Koristite hidratantnu kremu za usne i kreme za oči

Ako ove dvije stvari već nisu bile dio vaše skincare rutine, trebale bi biti tokom hladnijih mjeseci. Baš kao što biste trebali prijeći na gušću hidratantnu kremu, dodavanje ovih proizvoda hidratizira vaše usne i kožu oko očiju. Naša koža ne voli nagle prijelaze, a dodavanjem krema za usne i oči pomaže pri tom prijelazu, ističu stručnjaci.

Ne koristite pilinge i retinoide često

Smanjite upotrebu pilinga i retinoida. Naime, vlažnost i visoke temperature tokom ljeta obično ublažavaju iritirajuće učinke topikalnih retinoida i pilinga, vjerovatno zbog povećane masnoće kože.

Nastavite koristiti SPF

Iako je UV zračenje najjače tokom ljeta, još uvijek je prisutno tokom sva četiri godišnja doba. Kremu za sunčanje treba koristiti tokom cijele godine jer ona pomaže u smanjenju djelovanja UV zračenja koje ubrzava i povećava rizik od raka kože. Dermatolozi preporučuju da se pridržavate dnevnog SPF-a s faktorom 30.

Vitamin C je važan u rutini njege

Vitamin C ima dvojako djelovanje u hladnijim mjesecima i pomaže u borbi protiv UV zraka koje vaša krema za sunčanje nije u potpunosti blokirala. Također ujednačava pigmentaciju kože, što pomaže u povećanju proizvodnje kolagena, što rezultira svjetlijim tenom.

Uložite u ovlaživač zraka

Uz redovnu skincare rutinu, dermatolozi predlažu ulaganje u ovlaživač zraka tokom jeseni i zime kako biste povećali hidrataciju kod kuće. Ovlaživači zraku dodaju vlagu, a vaša koža stalno dolazi u kontakt sa zrakom. Što je više vlage u zraku, to će više vlage završiti na vašoj koži, piše RealSimple.