navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ostanite zdravi i vitki

Neke će vas iznenaditi: Ove namirnice nutricionisti ne jedu tokom ljeta

Ljeti ljekari savjetuju da jedemo laganiju hranu, a kao primjer navode lagane supe i čorbe, te puno svježeg voća i povrća.

Objavljeno: 01.07.2021. u 16:20
get url
text

Kako biste bili zdraviji i ne rizikovali debljanje nutricionisti savjetuju da se tokom ljetnih mjeseci držite podalje od ovih namirnica:

Bilo šta ostavljeno na suncu

Nije važno je li u pitanju pečeno meso, kremasti desert ili voćna salata. Ako je hrana stajala na suncu više od sat vremena, možete u organizam unijeti opasne bakterije od kojih će vam biti zlo, savjetuju stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ako ne želite zaraditi trovanje hranom, izbjegavajte ove namirnice.

Sladoled bez šećera

Ova poslastica s malo kalorija često može biti zaslađena eritritolom, hemijskim spojem (šećerni alkohol), koji se koristi kao aditiv u hrani i zamjena za šećer, a može uzrokovati nadutost i pojavu grčeva, navodi nutricionistica iz New Yorka, Vanessa Rissetto.

Sigurni smo da sebi to ne želite priuštiti na plaži, pa je pametnije pojesti jednu kuglicu običnog sladoleda kako biste zadovoljili želju.

Limunada

Ovo osvježavajuće piće često je u puno šećera, naravno ako govorimo o kupovnoj limunadi, pa tako samo jedna čaša napitka može sadržavati i do četiri kašičice šećera, a ako ne možete nikako zamisliti ljeto bez limunade, pomiješajte sami sok od jednog limuna s vodom i nemojte dodavati šećer, ili je pripremite s gaziranom vodom.

Kolači od prženog tijesta

Može se reći da sadrže previše nezdravih sastojaka, ali svakako se treba istaknuti masnoća.

- Kada se prže, stavljaju se u puno ulja, a i velike količine će upiti, pa tako jedan tanjir ovih poslastica može sadržavati i do 760 kalorija te 40 grama masnoće - pojasnio je Amy Goodson, registrirani dijetetičar iz Dallasa.

Nachos

Popularna poslastica koja stiže iz Meksika, omiljena je diljem svijeta, a riječ je o zagrijanoj tortilji koja je prelivena sirom, pa i ako im samo dodate salatu ili paradajz, i dalje tu ostaje sir, mljevena govedina ili vrhnje, a to nikako nije zdrava namirnica. Jedna korpica ove grickalice može sadržavati i 750 kalorija, 38 grama masnoće i oko 1.300 miligrama natrija.

Sladoled sendvič

Od svih opcija sladoleda koje postoje, ova bi mogla biti najgora. Zašto? Jer se može raditi o tri deserta u jednom: puno čokolade, puno sladoleda i keks. Ukusno, zar ne? Dobro za vas? Ne baš…

Prženi kolutići luka

Ako mislite da su bolji izbor od prženih krompirića, moguće da se varate. Kolutići luka pripremaju se tako da se oblože velikom količinom brašna, a ta će smjesa upiti puno ulja prilikom prženja. Rezultat je prilog koji može sadržavati i 481 kaloriju i 30 grama masnoća. Više od jedne krofne s preljevom.

Salata od krompira

Možda riječ "salata" iz naziva obećava zdravi obrok, ali to ne znači da je. Kako većina ljudi u nju stavlja velike količine majoneze, radi se o porciji koja sadrži oko 358 kalorija i više od 20 grama masnoća. Pripremite je bez majoneze, jer je tako zdravija varijanta.

Sir u listićima

Pokušajte ne dodavati sir u listićima u sendvič jer se u osnovi radi o mlijeku kombiniranom s konzervansima, tvarima za zgrušavanje i soli. Ako vam je do sira, uzmite svježi ili mozzarellu, savjetuje Vanessa Rissetto.

Sokovi bez šećera

Možda u pitanju nije zdravija verzija zaslađenih napitaka. Iako se radi o piću bez kalorija, mnoga istraživanja ih povezuju s nakupljanjem kilograma.

Čips

Ako pojedete samo malo ove popularne grickalice, niste učinili ništa strašno, ali ako pojedete cijelu vrećicu, došlo je do problema, kaže Goodson.

Sva masnoća će vam vjerovatno uzrokovati probleme u trbuhu, a radi soli ćete patiti od nadutosti. To vam sigurno ne treba ovog ljeta.

Salata od tjestenine

Ugljikohidrati iz tjestenine i masnoće iz majoneze mogu ovu ljetnu poslasticu učiniti pravom kalorijskom bombom. Dobra je vijest da je možete pripremiti u zdravijoj varijanti, zaboravite na majonezu i dodajte grčki jogurt s malo masnoća, obogatite okus limunom i začinima, savjetuje Rissetto.